Garage, banden

Aanschaf nieuwe banden uitgesteld door crisis

Door de crisis stellen steeds meer automobilisten de aankoop van banden en reparaties aan hun voertuig uit. Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG. 41 procent van de auto’s in Nederland rijdt met tenminste 1 versleten band rond. Dat kan zeker in de winterperiode leiden tot levensgevaarlijke situaties op de weg,.

Van de ondervraagde automobilisten stelt 19 procent grote reparaties uit, 26 procent stelt kleine reparaties uit en 16 procent van de ondervraagde automobilisten slaat bewust de voorgeschreven onderhoudsbeurten over.

Risico

Dit resulteert aldus BOVAG in verontrustende cijfers over mankementen aan auto’s. ‘In deze donkere, winterse periode vormen vooral de vele versleten banden en de gebrekkige verlichting een groot verkeersveiligheidsrisico’, stelt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal.

“Recentelijk bleek dat van 1.500 onderzochte personenauto’s 41 procent ten minste één band heeft met onregelmatige slijtage of een vorm van schade. Met een totaal wagenpark van ruim 8 miljoen komt dat neer op 3,3 miljoen auto’s.”

Nummer 3

Afgelopen jaar stond de slechte staat van banden op nummer 3 in de lijst van afkeur- en reparatiepunten bij de circa 7 miljoen APK’s die jaarlijks worden uitgevoerd. Gebreken aan de verlichting komen het meeste voor en vormen ruim een kwart van de APK-afkeur, terwijl mankementen aan het remsysteem met 17 procent op de tweede plaats staan.

De Waal stelt dat consumenten er goed aan doen regelmatig hun auto regelmatig te inspecteren. Periodiek onderhoud laten uitvoeren scheelt aldus De Waal uiteindelijk in de portemonnee.  “De verplichte jaarlijkse of tweejaarlijkse APK staat immers niet gelijk aan onderhoud en is slechts een momentopname. Vooral tijdens de winter zijn goede banden en de juiste verlichting van levensbelang.”

Auteur: Fred Kramer

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.