Goodyear_Dunlop_-_Close_up_looking_at_tire_label

Nederland telt 325.000 auto’s met versleten banden

In Nederland rijden 325.000 auto’s rond met versleten banden. Bij 2,4 miljoen auto’s zijn de banden weer te glad. Volgens branchevereniging VACO komt hiermee de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen danig in gevaar.

Reden voor de slechte slechte staat waarin autobanden verkeren, is met name de crisis. “Mensen zijn minder snel bereid om 300 tot 400 euro neer te leggen voor een set nieuwe banden. deze bestedingen worden steeds langer uitgesteld”, zegt Luc van Bussel van Profile Tyrecenter.

Strafbaar

Dat automobilisten met versleten banden blijven doorrijden is niet alleen gevaarlijk, het is ook strafbaar. Bovendien kunnen versleten banden bij een ongeluk een grote rol spelen in de schuldvraag en daarmee  ook in de vergoeding van de verzekering.

Volgens de BOVAG is het onderhoud van de auto in zijn algemeenheid aan het teruglopen en daarmee ook de aanschaf van nieuwe banden. Ook denken automobilisten als de banden maar net door een APK-keuring zijn geloodsd dat ze er na een jaar nog op kunnen rijden.

Verantwoordelijk

Veilig Verkeer Nederland zegt bij monde van Rob Stomphorst dat automobilisten altijd zelf verantwoordelijk zijn voor de staat waarin hun auto verkeert. “Opletten of de banden niet versleten zijn, hoort daar absoluut bij. Er zijn allerlei mogelijkheden voor profielmeters.

“Je kunt bijvoorbeeld even langs de garage rijden als je er niet helemaal zeker van bent. Het is belangrijk om dat soort zaken goed op orde te hebben. Banden zijn uiterst belangrijk voor de stabiliteit en het besturen van de auto”,aldus Stomphorst.

Onderwerpen: ,

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.