Marangoni

101 verschillende bandenmerken op Nederlandse wegen

Het Nederlandse wagenpark telt maar liefst 101 verschillende autobandenmerken. Een jaar geleden waren er 93 verschillende automerken en dat aantal is nu verder toegenomen met namen als Presto, Mistral en Lee. De veelheid aan merknamen doet overigens weinig af aan de verkoop van de grote, traditionele bandenmerken. De top tien is gezamenlijk goed voor 71 % van de markt. 

De gegevens komen van de Kwik-Fit bandenmonitor. Het betreft een halfjaarlijks onderzoek dat het bandenlandschap in Nederland in kaart brengt. De bandenmonitor werd vorig jaar voor het eerst uitgebracht. Uit de monitor blijkt de gestage opkomst van ‘vreemde’ bandenmerken op de Nederlandse markt, met namen als Presto, Lee, LingLong, Mistral, Flamingo of Marangoni.

Michelin

Hoewel er in Nederland een groot aantal verschillende bandenmerken onder personenauto’s is gemonteerd, is de top tien net als een jaar eerder goed voor 71 % van het totaal aantal gemonteerde banden. De meeste auto’s in Nederland rijden nog steeds op Michelin banden, die met een aandeel van 17,9% marktleider is.

Op de tweede plek staat Continental met een marktaandeel van 13,9% en op plek drie staat Vredestein met 10,6%. De top 3 won marktaandeel ten koste van Bridgestone en Goodyear op respectievelijk plek 4 en 5.

Vredestein

De Kwik-Fit Bandenmonitor wijst verder uit dat ruim een derde van het Nederlandse wagenpark op winterbanden heeft gereden en dat de meeste daarvan verkocht werden door ons nationale merk Vredestein (marktaandeel 16,2%). Dat leidt ertoe dat Vredestein over het geheel genomen op de derde plaats staat met een marktaandeel van 8,1%.

Het onderzoek is uitgevoerd in februari 2013 onder ruim 2.200 particuliere en zakelijk gereden auto’s. Het moment waarop iedereen die op winterbanden wil rijden, deze onder zijn auto heeft zitten. Om een representatief beeld van het wagenpark in Nederland te krijgen werd het onderzoek bij diverse winkel- en zakencentra in Nederland gehouden.

Daarbij werd gekeken naar merk en type band, tevens is daarbij aangegeven of het winter, zomer of all season banden betrof. Het onderzoek wordt opnieuw herhaald in augustus, ruim na de zomerbandenwissel.

Bandenmonitor Kwik-Fit

Bandenmonitor winter Kwik-Fit 2013

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.