VAB Rijschool

Belgische wegenwacht ziet niets in verplichting winterbanden

De Belgische mobiliteitsorganisatie VAB ziet niets in een verplichting voor winterbanden. Dat concludeert het uit een eigen onderzoek. De Belgische Staatssecretaris voor mobiliteit Wathelet wacht een onderzoek van het BIVV af om een beslissing te nemen.

VAB ziet dat meer en meer automobilisten winterbanden aanschaffen en stelde zich de vraag of deze in België verplicht moeten worden. Om deze vraag te beantwoorden werd een onderzoek uitgevoerd naar het gebruik van winterbanden.

Toename

Daaruit blijkt dat er al een duidelijke toename is in het gebruik van winterbanden. 60% van de bedrijfsauto’s is uitgerust met winterbanden en dat kan volgens VAB nog stijgen tot 70% à 80%.

Ook blijkt uit het onderzoek dat automobilisten met winterbanden de voordelen ervan vaak overschatten. Volgens de VAB zijn de voorstanders van winterbanden vooral te vinden bij de huidige gebruikers ervan. 7 op 10 van de huidige gebruikers wil een verplichting. Verder bleek dat bij auto’s met winterbanden verhoudingsgewijs het aantal ongevallen niet daalt, maar ook niet toeneemt.

Duitsland

Staatssecretaris Wathelet wil de resultaten van het VAB-onderzoek naast die van een ander onderzoek (BIVV) leggen alvorens een beslissing te nemen. Bij een beslissing zal er rekening gehouden worden met  de kosten voor de automobilisten, de beschikbaarheid van winterbanden en de opslagmogelijkheden. Een algemene verplichting komt er zeker niet!

Als er een verplichting komt, zal dat eerder zijn zoals in Duitsland, waar winterbanden enkel verplicht zijn bij winterse omstandigheden. Zo worden mensen die bij sneeuwval een alternatief vervoermiddel kunnen nemen of de verplaatsing kunnen uitstellen niet onnodig op kosten gejaagd.

Auteur: Fred Kramer

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.