zomerband winterband

VACO adviseert nog even te wachten met bandenwissel

Vanwege het koude weer adviseert branchevereniging VACO het omwisselen van winter- naar zomerbanden nog even uit te stellen. Traditiegetrouw is het ingaan van de zomertijd (dit jaar op 30 maart) het startschot voor de bandenwissel. Omdat de temperatuur echter nog niet boven de 7 graden komt wil de VACO liever even wachten.

Winterbanden presteren het beste bij temperaturen onder de +7°C. Wanneer temperaturen boven de + 7°C graden moeten winterbanden worden gewisseld voor zomerbanden.

Inkrimpen

De rubbersamenstelling van een winterband is zachter dan die van een standaard (zomer)band. Het rubber van een zomerband zal bij temperaturen onder de 7°C inkrimpen en te hard worden. Dit vermindert de grip op de weg, en de controle over het voertuig.

Het rubber van een winterband is zo samengesteld dat het soepel blijft bij temperaturen onder de 7°C. Daarom bieden winterbanden een veel betere grip op de weg en controle over het voertuig.

Temperatuur

Aangezien de temperatuur onveranderd laag blijft adviseert de VACO nu om vanwege de veiligheid de bandenwissel uit te stellen tot er hogere temperaturen worden genoteerd. De  banden moeten altijd aangepast worden aan de weersomstandigheden.

Desalniettemin start de VACO ‘De Bandenwisselweken’ gelijktijdig met het ingaan van de zomertijd op 31 maart. Het advies van uitstel blijft van kracht, mede omdat veel Nederlanders op wintersport gaan in landen waar het zelfs verplicht is winterbanden onder de auto te hebben.

Afspraak

De regelgeving rondom winterbanden is in heel Europa verschillend en verandert voortdurend. Op de interactieve kaart is de Europese regelgeving van winterbanden en sneeuwkettingen in kaart gebracht.

Verder adviseert VACO automobilisten om tijdens de bandenwissel in het voorjaar alvast een afspraak bij de garage in te plannen voor het najaar. Dit om lange wachttijden te voorkomen.

 

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.