Bridgestone, fabriek, productie, banden

Automobilist rijdt vaak met te lage bandenspanning

De Europese automobilist rijdt vaak met een te lage bandenspanning. Dat blijkt uit onderzoek van bandenfabrikant Bridgestone. Ook rijden automobilisten te lang door met hun banden. 

Bridgestone spreekt dan ook de nodige zorgen uit over het bandengebruik in Europa. Uit het onderzoek van Bridgestone blijkt dat na analyse van 28.000 gratis veiligheidschecks van banden 78 procent van de voertuigen reed met een te lage bandenspanning. 25 procent van de banden had bovendien een profiel dat niet meer aan de wettelijke eis voldeed.

Bandenspanning

Daarmee is er sprake van een achteruitgang van de situatie ten opzichte van 2011. Het aantal banden met een te lage spanning of profiel steeg ten opzichte van 2011 met 25 procent. In 2011 had 63 procent van de voertuigen te maken met een te lage spanning tegenover 78 procent nu. Het profielprobleem lag in 2011 op 20 tegen 25 procent nu.

Volgens Bridgestone kan de financiële crisis een belangrijke oorzaak zijn voor het feit dat automobilisten minder aandacht hebben voor de staat van hun banden. Dit heeft echter wel een groot gevolg voor de bandenveiligheid, aangezien een te laag profiel en te lage bandenspanning een negatief effect op de veiligheid heeft. Ook is het rijden met dergelijke banden oneconomisch.

Veiligheidscheck

Door het slechte bandenonderhoud worden jaarlijks miljarden aan brandstof verspeeld. Ook zorgt het voor een vergrote CO2-uitstoot van 9,2 miljoen ton per jaar. Overigens kijkt Bridgestone voor de oorzaak niet alleen naar de financiële crisis. Ook de stijgende brandstofprijzen en het slechte consumentenvertrouwen spelen mogelijk een rol.

Volgens Jake Rønsholt, General Manager Corporate & Brand Communications bij Bridgestone Europe, zou het goed zijn als automobilisten minstens een keer per maand hun bandenspanning moeten controleren. “Daarbij is het goed ook te kijken naar die diepte van het profiel en eventuele andere schades aan de band. Een band die niet in topconditie verkeert kan problemen opleveren bij het sturen en remmen.”

Contact met de weg

Volgens de manager vergeten mensen vaak hoe belangrijk banden zijn voor een auto. “Veel mensen zien een band als een zwart en rond ding, maar in de praktijk bieden banden het enige contact met de weg.” Om het bandenbewustzijn te vergroten zal Bridgestone gratis veiligheidschecks houden voor banden in Europa.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.