vrachtauto, bandenspanning

40 procent meer pechgevallen truckbanden door warm weer

De laatste twee weken is er een toename van 40 procent van het aantal pechgevallen met vrachtautobanden. Oorzaken: het warme weer in combinatie met het te lang doorrijden op versleten banden en het niet onderhouden van de bandenspanning. De economische crisis is daarvan een belangrijke oorzaak. Dat stelt de Europese pechservice organisatie voor truckbanden Profile Euroservice, met een netwerk van ruim 7.400 vestigingen.

Het Europese pechservice netwerk voor truckbanden doet een dringende oproep aan transporteurs en chauffeurs om vooral de banden goed te controleren voordat ze op pad gaan. Met name onderspanning in combinatie met een zware belading en hoge buitentemperaturen, verhogen de kans op een klapband.

Bezuinigen op onderhoud

Uit controles blijkt verder dat veel transportondernemers, als gevolg van de crisis, noodgedwongen bezuinigen op het onderhoud van het wagenpark. Er wordt nu ook steeds langer doorgereden op versleten vrachtwagenbanden, daar waar het voorheen gebruikelijk was om truckbanden om veiligheidsredenen tijdig te vervangen.

“Veel bandenpechgevallen ontstaan op de trailers die minder frequent door de chauffeurs gecontroleerd worden. Ook is de rechterzijde van het voertuig kwetsbaar. Aan de rechterzijde komen de banden vaker in contact met stoepranden terwijl de chauffeurs juist meer gefocust zijn op de linkerzijde van hun voertuig, waar zij instappen”, aldus Ruud Eijsten, Commercieel Directeur Profile Tyrecenter Truck Europe, waarvan Profile Euroservice een onderdeel is.

Bandenpech

Eijsten: “Bandenpech kan voorkomen worden door de banden op de juiste bandenspanning te houden en tijdig te vervangen, voordat er staal door de banden heen komt. Een chauffeur zou in deze warme tijd van het jaar, voor vertrek, even rondom zijn gehele voertuig moeten lopen om te kijken of de banden nog in de juiste staat zijn.”

“Voor het controleren van de bandenspanning zijn er in Nederland  ruim 100 Profile Tyrecenter truckvestigingen, onderdeel van het Europese servicenetwerk. Nog beter is het om de banden met stikstof te vullen waardoor de banden minder snel druk verliezen.”

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.