tijgermug

NVWA bestrijdt Aziatische tijgermug bij importeur gebruikte banden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gestart met de bestrijding van exotische muggen op een industrieterrein in Weert en in Montfoort. De NVWA trof daar tijdens een reguliere controle een Aziatische tijgermug aan bij een importeur van gebruikte banden, evenals 2 weken geleden in Oss. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om te voorkomen dat de muggen zich vestigen in Nederland.

n 2009 is de NVWA begonnen met het structureel monitoren op mogelijk aanwezige exotische muggensoorten op bedrijven in Nederland die gebruikte banden importeren. Er zijn op deze bedrijven sindsdien 3 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug.

Bestrijding

Op deze bedrijven en in hun directe omgeving zijn deze muggen na de vondst bestreden.De NVWA bestrijdt de exotische muggen met middelen die zowel larven als volwassen muggen doden. Directbetrokkenen en omwonenden van het bedrijf in Weert en Montfoort ontvangen van de gemeente een brief over de bestrijding door de NVWA.

Bij de in Nederland onderzochte exotische muggen zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen. Het risico dat in Nederland exotische muggen aanwezig zijn die drager zijn van ziekteverwekkende virussen is erg klein.

Exotische muggen

In het buitenland is het wel bekend dat exotische muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren. Om te voorkomen dat de exotische muggen zich op de genoemde locaties verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Vereniging VACO, Bedrijfstakorganisatie voor de Banden- en Wielenbranche hebben vorige maand een convenant gesloten om ongewenste invoer van exotische muggen, zoals de Aziatische tijgermug, bij bandenbedrijven te beperken.

Banden

Via het convenant zijn onder andere afspraken gemaakt over het droog invoeren van banden uit risicogebieden waar de tijgermug gevestigd is. Banden uit die gebieden worden vervolgens ook droog opgeslagen aangezien de eitjes in water kunnen uitkomen/ontwikkelen tot larven.

Met het convenant is een nieuwe stap gezet om invoer en verspreiding van de Aziatische tijgermug via gebruikte banden te voorkomen. De mug kan mogelijk ziekten als knokkelkoorts (dengue) overdragen en wordt daarom actief bestreden. Voor de overige maatregelen om vestiging van de tijgermug in Nederland te voorkomen zie de brief aan de Tweede Kamer.

Aanpak

De mug is dankzij de hittegolf aan een vierde poging begonnen zich in ons land te vestigen. Dit brengt de vrees met zich mee dat de mug gaat zorgen voor het verspreiden van nieuwe tropische ziekten. Het Platform Stop Invasieve Exoten platform noemt de aanpak van de overheid tegen de tijgermug ‘laks’.

In Azië moeten banden en bamboeplantjes worden vergast en pas daarna naar Nederland worden verscheept, stelt het platform van bezorgde wetenschappers. Schippers stelt echter op basis van een advies van het RIVM ”dat er weinig preventieve maatregelen zijn die bewezen effectief zijn.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.