tijgermug

NVWA bestrijdt Aziatische tijgermug bij zeven bandenbedrijven

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nu op 7 locaties actief met de bestrijding van exotische muggen op bandenbedrijven in Oss, Weert, Montfoort, Almere, Lelystad, Emmeloord en Hardenberg. Het betreft locaties van bandenbedrijven die gebruikte banden importeren op industrieterreinen.

Tijdens reguliere controles werd in de geplaatste vallen de Aziatische tijgermug aangetroffen, waarna steeds het bestrijdingsprogramma is opgestart. De bestrijding is een voorzorgsmaatregel om de muggen geen kans te geven zich te vestigen in Nederland.

Exotische muggen

Bij de in Nederland onderzochte exotische muggen zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen. Het risico dat in Nederland exotische muggen aanwezig zijn die drager zijn van ziekteverwekkende virussen is erg klein. In het buitenland is het wel bekend dat exotische muggen mogelijk ziekten kunnen overbrengen op mensen of dieren.

Het is niet uitgesloten dat in de komende weken vaker dergelijke muggen worden aangetroffen. Om te voorkomen dat de exotische muggen zich verder vermenigvuldigen en verspreiden, is gekozen voor actieve bestrijding. De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië maar komt inmiddels ook voor in andere delen van de wereld, waaronder Zuid-Europa.

NVWA

In 2009 is de NVWA begonnen met het structureel monitoren op mogelijk aanwezige exotische muggensoorten op bedrijven in Nederland die gebruikte banden importeren. Er zijn op deze bedrijven sindsdien 3 verschillende exotische muggensoorten aangetroffen: de Aziatische tijgermug, de Amerikaanse rots-poelmug en de gele koortsmug. Op deze bedrijven en in hun directe omgeving zijn deze muggen na de vondst bestreden.

De muggen worden bestreden door de NVWA. Er worden middelen gebruikt die zowel larven als volwassen muggen doden. Directbetrokkenen en omwonenden van het bedrijf worden per brief geïnformeerd over de bestrijding, die enkele maanden in beslag neemt.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.