Bandenhotel Almelo

Nederland gegroeid naar 40 zelfstandige bandenhotels

Nederland kent inmiddels veertig zelfstandige bandenhotels. Maar het totale aantal opslagplaatsen voor banden is nog veel groter, omdat er ook hotels bestaan die onderdeel zijn van bestaande bandenservicebedrijven. In totaal liggen er circa 2,5 miljoen bandensets verdeeld over het land opgeslagen. Dit meldt Profile Tyrecenter. 

Omdat steeds meer automobilisten sinds het ontstaan van de bandenhotels niet alleen banden, maar complete band/velg-combinaties laten wisselen, wordt een steeds grotere opslagcapaciteit gevraagd. Volgens de bandenketen gaat het op dit moment om zo’n 20 procent van de opgeslagen sets.

Conditie

Uit cijfers van bedrijftakorganisatie VACO blijkt dat een op de drie automobilisten inmiddels op winterbanden rijdt. De opkomst van het aantal bandenhotels onderstreept volgens Profile Tyrecenter de toenemende populariteit in Nederland. Door middel van de speciale hotels kunnen zowel de zomer-als winterbanden opgeslagen worden terwijl ze in optimale staat blijven.

De banden worden rechtop geplaatst, zodat het karkas tijdens de opslagperiode niet vervormd kan worden. Dit zou de rijeigenschappen doen verslechteren. Als de banden op de velg gemonteerd zijn, is de kans op stade daaraan in een liggende positie ook groter.

Invloed

Zonlicht dient zo veel mogelijk buiten te blijven op het moment dat een band wordt opgeslagen. Na de wisselmomenten gaan de lichten in de hotels dan ook standaard uit. Ultraviolette straling kan bandenrubber immers aantasten.

Daarnaast mag de binnenzijde van de band niet vochtig worden, omdat het nadelige gevolgen voor de temperatuurverdeling in de band heeft, zodra de band weer de weg op gaat.

Opslag

Veel autodealers en garages beschikken over hun eigen opslag voor bandensets. Tegen een geringe vergoeding kunnen banden na de wissen daar dan ook vaak achtergelaten worden. De dealer controleert dan direct de staat waarin de banden verkeren en zorgt voor de juiste opslag.

Automobilisten die ervoor kiezen om hun banden zelf op te slaan, moeten er rekening mee houden dat verkeerde opslagomstandigheden de levensduur kan verkorten. Dit door bijvoorbeeld onjuiste opstapeling of de vorming van vochtige plekken.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.