banden, protest, kiev

Voorraad banden van Nederlandse bandenhandelaar in Kiev in beslag genomen

Een Nederlandse bandenhandelaar zit zwaar in de problemen in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. Hij verkoopt banden op de lokale markt, maar die worden gebruikt door tegenstanders van president Janoekovitsj in hun strijd tegen de politie om barricades op te bouwen en in brand te steken. Zijn hele inventaris van 10.000 banden en boekhouding is nu in beslag genomen door de Oekraïnse autoriteiten.

De bandenhandelaar Peters woont al jaren in Kiev. Hij heeft een Oekraïnse vrouw en twee kinderen. Sinds zes jaar verkoopt hij autobanden in zijn zaak, die zo’n drie kilometer buiten het stadscentrum ligt.

Magazijn

Vorige week kwam een speciale politie-eenheid met groot machtsvertoon zijn magazijn binnen. Zijn zaak moest sluiten. Onder zware druk besloot Peters mee te werken en een document over de inbeslaglegging te ondertekenen. Een advocaat kwam er niet aan te pas, meldt de NOS.

Twee dagen later moest Peters verschijnen in de rechtszaal. Daarbij waren ook enkele mensen van de Nederlandse ambassade aanwezig. De rechter oordeelde dat de beslaglegging op het magazijn, de voorraad van 10.000 autobanden en de boekhouding van de bandenverkoper voorlopig van kracht blijft.

Bandenverkoop

Hoewel er geen bewijzen zijn dat Peters betrokken is bij de protesten. Hij verkoopt gewoon banden aan klanten die een band willen kopen. Daarbij heeft hij geen zicht op wie de banden koopt voor welk doel.

De Nederlander heeft direct beroep aangetekend tegen de beslaglegging. Maar vreest dat er in het land geen eerlijke rechtsgang mogelijk is. Donderdag speelt het hoger beroep dat hij heeft aangespannen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.