rechtbank, rechter

Rechtszaak Nederlandse bandenhandelaar in Kiev uitgesteld

De rechtszaak tegen de Nederlandse bandenhandelaar Edward Peters in Oekraïne is uitgesteld tot 18 februari. Op de zitting was geen officiële vertaler aanwezig. Het hof probeerde nog in gebrekkig Engels en Duits te communiceren, maar daar nam Peters geen genoegen mee. Tot de zitting blijft de complete inventaris van 10.000 banden en boekhouding van de bandenhandelaar in beslag genomen door Justitie.

De overheid in Oekraïne wil met de beslaglegging voorkomen dat de banden van Peters gebruikt worden voor barricades bij protesten tegen de president. De Nederlander heeft zo’n drie kilometer buiten het stadscentrum van Kiev een winkel waar hij onder meer autobanden verkoopt.

Beslaglegging

In afwachting van de zaak blijft de beslaglegging van kracht. “Het Oekraïens rechtssysteem is niet goed ontwikkeld. De aanklager gaf bij de rechtbank al toe dat hij geen enkel bewijs had. In Nederland ga je dan voor schut en zou het beslag direct zijn opgeheven. Hier is alleen een verdenking al genoeg”, zegt Peters tegen de NOS.

Bij de zitting waren medewerkers van de Nederlandse ambassade aanwezig. “Maar zij mogen niet helpen. Ze behoren onafhankelijk te blijven en mogen alleen waarnemen. Daarnaast zijn het geen beëdigde tolken.”

Bijkomende kosten

De bandenhandelaar is nu zelf op zoek naar een beëdigd vertaler Nederlands. Hij moet wel zelf de bijkomende kosten betalen, terwijl hij wegens de beslaglegging geen inkomen heeft.

Lees ook: Voorraad banden van Nederlandse bandenhandelaar in Kiev in beslag genomen

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.