Vaco wil meer bewustzijn voor banden onder caravans

Brancheorganisatie Vaco pleit voor extra aandacht voor banden onder recreatievoertuigen. Niet alleen voor de verkeersveiligheid in het algemeen, maar ook voor de eigenaren zelf. Nederland heeft de hoogste caravandichtheid in Europa, met 460.532 geregistreerde voertuigen. Ook rijden er in ons land 88.634 campers rond. Nu veel mensen de komende tijd op vakantie gaan, vraagt de belangenvereniging extra aandacht voor de banden onder vakantievoertuigen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het leeuwendeel van de eigenaren zelf de banden controleert en dat niet laat doen door een bandenspecialist. Bijna tien procent controleert zijn banden zelfs nooit of in ieder geval niet elk jaar.

Gevaren

“Kampeerders en andere recreanten zijn zich niet altijd bewust van de gevaren van slechte of verouderde banden”, stelt Edwin Brinksma, branchemanager bij Vaco. “Als het misgaat, gaat het goed mis. En de vakantievreugde is dan volledig verdwenen. Bovendien veroorzaakt deze groep veel leed bij andere weggebruikers en daarnaast nog eens flinke files.”

Met caravans en andere aanhangers worden over het algemeen niet zo heel erg veel kilometers gereden. Brinksma: “Toch is het belangrijk dat je jaarlijks de banden van je caravan goed controleert, of dat laat doen door een bandenspecialist voordat je op vakantie gaat.”

Controle

Na zes jaar neemt, afhankelijk van het gebruik en de opslag, de kans op uitval van een band toe. ”Ze zien er vaak nog prima uit, maar toch kunnen er gebreken zijn. Juist daarom is het van belang om controle van de banden, zeker als ze zes jaar of ouder zijn, jaarlijks over te laten aan een professionele bandenspecialist.”

Deze kan mogelijke gebreken, zoals flat-spotting (een vlakke kant aan de band door stilstand), uitdroging en andere mankementen vaststellen en de band eventueel op de juiste bandenspanning brengen. Als de banden vervangen moet worden, wegen de kosten niet op tegen de schade die kan ontstaan door bijvoorbeeld een klapband. Na uiterlijk tien jaar is het verstandig om de banden uit voorzorg te vervangen.

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.