sojaplantage

Langere levensduur banden door gebruik sojaolie

Onderzoekers van het Goodyear Innovation Center in Akron in de VS hebben ontdekt dat het gebruik van sojaolie in banden de levensduur van het loopvlak met 10 procent kan verlengen. Bovendien kan Goodyear hierdoor zijn gebruik van op aardolie gebaseerde olie terugschroeven met ruim 31,5 miljoen liter per jaar.

De prototypebanden op basis van sojaolie worden de komende maanden op de testterreinen van Goodyear in San Angelo (Texas,US) getest. Als de banden deze testfase goed doorstaan, zal Goodyear de banden vermoedelijk al in 2015 op de markt brengen.

Milieu

Goodyear streeft met deze ontwikkeling naar meer efficiëntie met respect voor het milieu. Iedereen heeft baat bij deze ontwikkeling: automobilisten dankzij de langere levensduur van het loopvlak en er is de positieve impact op het milieu. Deze evolutie verbetert niet alleen de efficiëntie van het productieproces, ook het energieverbruik en de uitstoot van broeikasgassen worden hierdoor verlaagd.

Bij de ontwikkeling ontdekte de bandenfabrikant immers dat rubbersamenstellingen op basis van sojaolie zich gemakkelijker vermengen met de silica die gebruikt worden bij de productie van banden.

Alternatief voor aardolie

“Het gebruik van sojaolie is slechts een van de pistes die Goodyear momenteel verkent om het gebruik van duurzame grondstoffen te verhogen” zegt Greet Willekens, van Goodyear Dunlop Benelux. In Europa ontwikkelen Goodyear en DuPont momenteel een revolutionair biologisch alternatief voor het van aardolie afgeleide isopreen.

Het alternatief BioIsoprene genaamd, kan gebruikt worden voor de productie van synthetisch rubber, dat op zijn beurt een alternatief is voor natuurlijk rubber en andere elastomeren. De ontwikkeling van BioIsoprene moet de banden- en rubberindustrie nog minder afhankelijk maken van producten op basis van aardolie.

Onderwerpen: ,

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.