Bridgestone, motorband

Nieuwe motorband op MotoGP gebaseerd

Bridgestone heeft aangekondigd dat de Europese introductie van de nieuwe motorband SPORT TOURING T30 in maart 2013 zal plaatsvinden. Voor deze banden wordt technologie gebruikt die direct gebaseerd is op die van de MotoGP racebanden.

Het idee achter de nieuwe T30 is om rijders nóg meer plezier bij het (sportieve) toeren te laten beleven. De T30 is een band met een verbeterde handling en grip in vergelijking met zijn voorganger, de BT-023. Om dit te bereiken ontwikkelde Bridgestone compleet nieuwe rubbercompounds. Ook het karkas en het profiel werden vernieuwd. Hierbij ligt de nadruk op hogere stijfheid, zodat het contactoppervlak met de weg wordt vergroot zodat de grip en het vertrouwen dat de band geeft beduidend toenemen.

Positioneren

De T30 is de eerste BATTLAX band in het sport/tour segment met de letter “T” in de typeaanduiding. Bridgestone gebruikt nu de T voor “Touring”, de S voor “Sport” en de R voor “Race” om het uitgebreide assortiment BATTLAX banden duidelijker te positioneren.

“De nieuwe BATTLAX T30 helpt rijders om weer het echte plezier van het toeren te ontdekken. De band biedt een heerlijk lichte, makkelijke en nauwkeurige handling, waardoor je als vanzelf de lijn rijdt die je kiest. Hij geeft het vertrouwen om nóg meer te genieten van het betere stuurwerk”, aldus Vivian van Kaam, marketing motorbanden Benelux.

MotoGP

Bridgestone heeft de nieuwe T30 compound op dezelfde manier ontworpen als de MotoGP racebanden: eerst het temperatuurbereik bepalen waarbinnen de band zal functioneren en vervolgens daarvoor de optimale compound ontwikkelen. De constructie van de band is verder geoptimaliseerd met behulp van Bridgestone’s eigen FE-simulatietechniek (Finite Elements).

Het loopvlakprofiel van de voorband heeft groeven in de vorm van een “T-kruis” gekregen; recht in het midden en schuin aflopend richting de schouder. Dit zorgt voor een snelle en nauwkeurige handling. In het loopvlakprofiel van de achterband worden ronde schouders gecombineerd met golvende groeven, die voor een beter contact bij grotere hellingshoeken zorgen.

Tests

Tests waarin de nieuwe band is vergeleken met zijn voorganger, de BATTLAX BT-023, laten de sterk verbeterde wendbaarheid en handling van de T30 zien, precies die eigenschappen die rijders het plezier van sportief toeren laten beleven.
De grip onder droge en natte omstandigheden, de handling en het bochtengedrag zijn stuk voor stuk verbeterd, zonder dat dit ten koste gaat van de aanzienlijke levensduur.

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.