paardenbloem, Vredestein

Autoband op basis van paardenbloemen in de maak

Common dandelion Taraxacum officinale Sandbanks Prov Park Ontario Canada

Een autoband die voor het grootste gedeelte bestaat uit latex van paardenbloemen. Volgens autofabrikant Vredestein is het mogelijk om een dergelijke band binnen 10 jaar op de markt te brengen. Daartoe zullen wel enorm kweekvelden voor paardenbloemen moeten worden aangelegd.

Vredestein is serieus bezig met onderzoek naar het gebruik van latex van paardenbloemen voor autobanden.

Gebrek

Door een wereldwijd gebrek aan natuurrubber zou deze milieuvriendelijke variant een gat in de markt kunnen dichten, is de verwachting van Nico Gevers van Vredestein: “Met name in China en India wordt zoveel extra natuurrubber gebruikt dat er op de markt te weinig aanwezig is. Een nieuw soort natuurrubber en dan ook nog uit Europa zou de uitkomst zijn.”

het idee om paardenbloemen voor autobanden te gebruiken is niet nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er de Sovjet-Unie al onderzoek naar gedaan. Stalin wilde hiermee de afhankelijk van het buitenland op dit gebied doorbreken. Het onderzoek leidde ertoe dat de Russische paardenbloem zich het best leent voor de productie van latex.

Productie

Vredestein gaat nu bekijken of het deze paardenbloemvariant voor de productie kan gaan gebruiken. Doordat de Russische paardenbloem nogal klein van stuk is en daarmee de teelt een kostbare ( qua oppervlak) een kostbare zaak zou worden, zou de bloem nog wel genetisch moeten worden aangepast, zodat er per plantje meer latex-opbrengst is.

Het onderzoek bevindt zich nog in de opstartfase . De eerste ‘paardenbloemband’  zal volgens Vredestein pas over 10 jaar het asfalt zien.

 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.