Goodyear_Dunlop_-_Close_up_looking_at_tire_label

‘EU-bandenlabel doet onvoldoende recht aan veiligheid’

Kennisorganisatie Dekra en de Europese Vereniging voor ongevallenonderzoek (EVU) pleiten voor herziening van het EU-bandenlabel.

De twee organisaties vinden het vooral bezwaarlijk dat het huidige label geen aanwijzingen geeft voor veiligheidsaspecten als gedrag in bochten, aquaplaning en remmen op natte wegen. Dat meldt het blad AutoKompas.

Kleurcode misleidend

Ook de kleurcode is misleidende, vinden de organisaties. Consumenten zouden hierdoor meer geneigd zijn om op rolweerstand te letten dan op de veiligheid bij het remmen. Ze vrezen dat consumenten bij de aanschaf van banden vooral kijken naar brandstofbesparing en uit onwetendheid niet letten op de remeigenschappen van een band op nat wegdek. Het verschil in remweg tussen de verschillende banden categorieën is aanzienlijk. Dekra vindt de zomerbanden in een aantal categorieën zelfs te gevaarlijk om nog acceptabel te zijn.

Duits voorstel

De werkgroep Banden van de Duitse Verkeersveiligheidsraad werkt aan een voorstel om de veiligheidsaspecten van het EU-bandenlabel te verbeteren. Het EU-bandenlabel is sinds eind dit jaar verplicht voor banden voor personenauto’s, bestelwagens en trucks. Dit is bedoeld om consumenten te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor nieuwe banden.

Continental

Eerder dit jaar uitte bandenfabrikant Continental ook al kritiek op het bandenlabel. Het bedrijf vindt dat het label weinig zegt over de eigenschappen van winterbanden, waardoor consumenten niet in staat zijn om de juiste winterband te kiezen.

Auteur: Steven Don

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.