reservewiel

ANWB pleit voor reserveband in auto

Als het aan de ANWB ligt gaan automobilisten weer een reservewiel in de auto meedragen. Met name nieuwe modellen auto’s hebben geen plaats meer voor een reservewiel. In dat geval wordt volstaan met een reparatiekit. Maar volgens de ANWB weten automobilisten vaak niet hoe die te gebruiken en is de schade aan de band in veel gevallen dermate groot dat de band ter plekke moet worden vervangen.

De wegenwacht van de ANWB moet vaak uitrukken voor lekke banden. “Daar zijn we ook voor”, zegt Ad Vonk van de ANWB. “Maar wat we niet kunnen voorkomen is dat bij grote schade aan de band een identiek model moet worden opgehaald. Daar gaat natuurlijk veel tijd in zitten.”

Identieke banden

Vooral in het buitenland en in de vakantieperiode doen automobilisten nogal eens een beroep op de ANWB als er een lekke band is. Caravans beschikken niet altijd over een reserveband en dat kan bijvoorbeeld in Frankrijk tot vervelende situaties leiden omdat bij wet is vastgesteld dat een caravan over twee identieke banden moet beschikken.

Uit onderzoek van de Belgische wegenwacht VAC blijkt dat 8 op de 10 nieuwe auto’s niet meer over een reserveband beschikken. De Wegenwacht helpt per jaar zo’n 120.000 mensen waarbij iets mis is met de banden van hun auto. Dat is in de orde van 10 % van de pechgevallen. Gestrande reizigers weten vaak niet hoe ze band weer met de reparatiekit moeten oppompen.

Verplichting

Overigens was het hebben van een reserveband in de auto tot voor kort in veel Europese landen een verplichting die inmiddels is aangepast. Een reparatieset of een ’thuiskomertje’ is volgens de wet ook afdoende.

Zeker op vakantie is een reserveband vrijwel onmisbaar, omdat het juiste model niet altijd bij de plaatselijke dealer voorhanden is, stelt Vonk. Urenlang oponthoud en extra kosten zijn hiervan het gevolg. “We zijn niet direct voor een verplichting om een reserveband mee te dragen, maar we pleiten er wel sterk voor. Het scheelt de automobilist een hoop ellende.”

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.