Goodyear_Dunlop_-_Close_up_looking_at_tire_label

Fabrikanten drastisch op zoek naar AA-status bandenlabel

Een super zuinige band die ook nog eens de beste grip heeft bij nat wegdek en zeer geluidsvriendelijk is. Het lijkt onwaarschijnlijk maar bandenfabrikanten zijn steeds beter in staat om deze zogeheten AA-kenmerken op het bandenlabel daadwerkelijk in productie te nemen. Dunlop en Bridgestone nemen het voortouw.

De Europese Unie heeft sinds 1 november 2012 een gestandaardiseerd bandenlabel in Het gestandaardiseerde bandenlabel informeert over de 3 belangrijke prestaties van de band: brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en extern geluid.

Vergelijken

Dit nieuwe EU-bandenlabel wijst de consument de weg naar veiligere en zuinigere banden en maakt het de consument gemakkelijker om banden onderling te vergelijken. Hierdoor wordt de veiligheid, economische efficiëntie en milieu-efficiëntie aanzienlijk verbeterd.

Uit marktonderzoek blijkt dat het EU-bandenlabel als echte ‘game changer’ wordt beschouwd in de bandenindustrie. Maar lieft 85% van de consumenten is overtuigd dat men door het bandenlabel zelf gemakkelijker een keuze kan maken voor het juiste bandenlabel.

Goed scoren

Voor bandenfabrikanten is het dus uitermate van belang om ‘zeer hoog’ op dit prestatielabel te scoren. Maar goede grip op nat wegdek en zaken als rolweerstand (zuinigheid)  en omgevingsvriendelijkheid (geluidsproductie) gaan niet altijd samen binnen de bandenbranche.

Toch weten bandenfabrikanten de weg naar de superstatus (AA) van banden te vinden. Zo kwam Dunlop als eerste medio vorig jaar met de conceptband Sport BluResponse AA die aan de hoogste label-eisen voldoet. Alleen werd deze band nog niet in productie genomen.

Chemische samenstelling

Bridgestone reageerde direct hierna met de Ecopia001S In de maat 195/65R15, de eerste in serie geproduceerde AA-band.

Volgens Dunlkop, dat nu goed scoort met de High Perfomance-band, hoeft een AA-band aan andere consumentenverlangens (comfort, aquaplanning en remprestaties) niet in te boeten. De chemische samenstelling van de nieuwe AA-band zou hieraan ten grondslag liggen, alleen wil Dunlop vanwege concurrentiebelang hierover niets kwijt.

 

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.