bandenlabel

Controle op naleving EU-bandenlabel cruciaal voor succes

Terwijl bandenspecialisten in heel Europa goed op de hoogte zijn van het Europese bandenlabel en de vereisten en beperkingen ervan, zijn veel consumenten zich nog niet bewust van het label, meent  Goodyear Dunlop. Ook heeft de invoering van het label weinig impact gehad op de verkoop van winterbanden en is een strenge controle op de naleving van de wetgeving cruciaal voor het succes. Goodyear Dunlop deed onderzoek naar de effecten van het Europese bandenlabel sinds de invoering in november 2012.

Het nieuwe bandenlabel heeft geen grote impact gehad op het winterbandenseizoen, claimt Goodyear Dunlop. Het label geeft slechts een beperkt beeld van een band en winterbanden maken de beperkingen van het label extra inzichtelijk.

50 criteria

Zo houdt het label geen rekening met typische wintercriteria zoals remmen en grip bij lage temperaturen op sneeuw en ijs. “Bij de ontwikkeling van een band houden we rekening met meer dan vijftig criteria. Het label hanteert er slechts drie,” verduidelijkt Michel Rzonzef, vicepresident van Goodyear Dunlop.

Rzonzef voegt toe: “Ons onderzoek heeft uitgewezen dat kopers van luxeproducten de voorkeur geven aan labels die minimaal beter scoren dan ‘C’. Ik ben dan ook verheugd dat ons huidige gamma twee derden van de maten op de Europese markt van de zomerbanden voor personenwagens dekt met bandenlabel CC of beter.”

Controle is cruciaal

De fabrikant benadrukt ook dat de controle op de wetgeving cruciaal is voor het succes van het label. Rzonzef: “We begrijpen dat Europese lidstaten het moeilijk hebben om dit complex stukje wetgeving te controleren en het correcte gebruik ervan na te gaan, maar de geloofwaardigheid van het Europese bandenlabel hangt samen met de effectieve handhaving ervan. We roepen de lidstaten dan ook op om banden met duidelijk onjuiste labels niet toe te laten binnen de Europese Unie. Consumenten kunnen enkel correcte bandenlabelgegevens vertrouwen.”

Goodyear Dunlop test zijn producten op testcircuits in Luxemburg, Frankrijk en Duitsland en ontwikkelt zijn producten in de uiterst geavanceerde innovatiecentra in Colmar-Berg, Luxemburg en Hanau (Duitsland). De nieuwe wetgeving bracht een aanzienlijke investering met zich mee voor Goodyear en Dunlop.

Bandentests

Dat Goodyear Dunlop heel wat ervaring heeft met banden die voor erg uiteenlopende criteria uitstekende prestaties neerzetten en zich niet beperkt tot de drie labelcriteria, werd recent nog bewezen door diverse bandentest die deze lente werden gepubliceerd. De Dunlop Sport BluResponse in maat 195/65 R 15 91V was een van de testwinnaars van de zomerbandentest 2013 van AutoBild, een van de toonaangevende Duitse autotijdschriften.

Ook bij ACE Auto Club Europe en GTUE, een van de grootste, officieel erkende Duitse inspectieorganisaties van freelance gecertificeerde inspecteurs won de Dunlop Sport BluResponse in dezelfde maat de test. Goodyears recentste product, de Goodyear EfficientGrip Performance, kreeg in diezelfde test de score ‘sterk aanbevolen’. Bandentests van tijdschriften testen de prestaties van banden voor vijftien of meer criteria.

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.