tpms-sensor

Cursussen voor bandenspanningsysteem TPMS

De autotechnicus krijgt steeds meer met het bandenspanningscontrolesysteem TPMS te maken. Sinds november vorig jaar moeten nieuw ontwikkelde auto’s van TPMS voorzien zijn. Vanaf november 2014 moeten alle nieuw verkochte auto’s uitgerust zijn met dit systeem.

Waar moet je op letten bij het bandenspanningscontrolesysteem TPMS? Rocar-Tech organiseert een cursus voor autotechnici. De cursus gaat in op alle aspecten van het systeem. De onderwerpen tijdens de cursus zijn: de constructie van de band, bandbeschadigingen, luchtverliezen en bijbehorende gevolgen, verschillende TPMS-varianten en de elektronica rondom het systeem.

24.000 ongelukken in VS

In Amerika is vastgesteld dat er elk jaar circa 24.000 serieuze ongelukken ontstaan door een te lage bandenspanning. Mede hierdoor heeft de National Higways Safety Administration 11.500 voertuigen getest in en tot de conclusie gekomen dat veelal de bandenspanning te laag is.

Dat was de basis in Amerika om de TPMS systemen verplicht te stellen en is er in 2006 gestart met deze introductie van deze systemen. Afgelopen jaar (2011) zijn er 5 miljoen vervangende sensoren verkocht in de USA.

Europa

Een vervolg in de EU landen hierop is dat nieuwe automodellen vanaf 2012 voorzien moeten zijn van dit systeem, en een verplichting voor voertuigen vanaf 2014 van het aan boord hebben van een werkend TPMS systeem. Vanaf januari 2015 zal een voertuig afgekeurd worden als het TPMS systeem niet werkt.

Inmiddels zijn er twee verschillende soorten TPMS systemen op de markt, indirect en direct. Het grote verschil tussen beide is dat indirecte systemen geen gebruik maken van druksensoren. Deze indirecte systemen maken een berekening op basis van de omtreksnelheid, diameter en / of hoogteverhouding van een band. Een direct TPMS systeem maakt wel gebruik van een druksensor in de band.

Cursus

Naast het theoriegedeelte vindt er ook een praktijkgedeelte plaats. Daarbij wordt ingegaan op: het meten van de bandendruk, de montage van sensoren en ventielen, het meten met een TPMS-tester en het leren van nieuwe waarden.

De training vindt op 9 april plaats van 19.00 tot 22.00 uur in Hengelo. De deelname is kosteloos.

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.