bandendruk, systeem

Comatra ontwikkelt permanent bandendrukcontrolesysteem

Comatra heeft een permanent bandendrukcontrolesysteem ontwikkeld. Het systeem is speciaal ontwikkeld voor het gebruik op voertuigen voor land-, tuin- en bosbouwtoepassingen. 

Het systeem maakt gebruik van sensoren. De sensoren meten de werkelijke druk en temperatuur in iedere band. Deze meetresultaten worden vervolgens draadloos naar de monitor in de cabine verstuurd. Daar kan de chauffeur dan de druk en temperatuur van ieder wiel aflezen op een display.

Sensor

Wanneer er een drukverlies van 10 procent onder de ingestelde werkdruk of een temperatuur hoger dan 80 graden celcius wordt gesignaleerd, gaat onmiddellijk een audiovisueel alarm af. Via het display van de monitor ziet de bestuurder dan meteen welke band te maken heeft met een onderdruk of een te hoge temperatuur.

Tevens bestaat de mogelijkheid om een maximum drukniveau in te stellen. Er wordt bij het systeem gebruik gemaakt van een unieke sensor-ventiel constructie. Deze wordt aan de binnenkant van de velg gemonteerd en past perfect op de grootte van een standaard ventielgat. Op die manier is de sensor steeds beschermd tegen corrosie en andere schadelijke stoffen.

Bandenspanning

Er zijn soortgelijke systemen als die van Comatra op de markt, maar die van Comatra is speciaal ontworpen voor gebruik op landbouwbanden. Het systeem kan banddrukken van 0,4 bar tot 7 bar meten.

Het installeren van het systeem is niet moeilijk. De voorgeprogrammeerde sensoren dienen alleen in de juiste numerieke volgorde op de velg te worden gemonteerd. De monitor zelf wordt aangesloten op de sigarettenaansteker of via een andere stekker in de cabine. Daarna moet de juiste bedrijfsspanning van de band ingesteld worden en kan het voertuig gaan rijden.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.