Bridgestone, test,

‘Run Flat-band Bridgestone doet niet onder voor conventionele band’

De conventionele banden van Bridgestone en de banden voorzien van de Run Flat-technologie doen kwalitatief niet meer voor elkaar onder. Dat blijkt uit onderzoek van de Duitse en Oostenrijkse automobielverenigingen ADAC en ÖAMTC.

In hun meest recente gezamenlijke test vergeleken ADAC en ÖAMTC verschillende zomer- en winterbanden van Bridgestone. Het betrof banden met de Run Flat technologie (RFT) en vergelijkbare conventionele banden van Bridgestone. Voor de tests werd gebruik gemaakt van een BMW 1 Serie met bandenmaat 205/55 R16 H en V/W en een Volkswagen Golf VI met bandenmaat 225/45 R17 W

Bridgestone

Volgens de onderzoekers bleek uit de test het volgende: “De geteste Bridgestone modellen laten aanzienlijke verbeteringen zien op het gebied van comfort en rolweerstand, met name in vergelijking met eerdere generaties. Op deze gebieden is er niet veel verschil meer met de conventionele banden zonder versterkte wangen.”

In de test werd gelet op de volgende criteria: remgedrag en handling op een droog en nat wegdek, mechanisch comfort, brandstofverbruik en de rijafstand tot zich mankementen voordoen. In de test met winterbanden werd ook nog gekeken naar zowel het remgedrag en de tractie op sneeuw en ijs als de handling op sneeuw.

Run Flat-technologie

Volgens de test vertoont het rijden met banden met RFT geen noemenswaardige nadelen meer. Er waren in sommige gevallen zelfs voordelen te zien ten opzichte van conventionele banden. Zo bleek uit de test dat met alle Bridgestone banden met Run Flat-technologie na het volledig wegvallen van de bandenspanning nog 120 kilometer kon worden gereden, terwijl dit bij conventionele banden amper drie kilometer was.

Volgens José Enrique Gonzalez, Director Consumer Marketing bij Bridgestone Europe, is de Run Flat-technologie bij Bridgestone een belangrijke pijler. “Banden met Run Flat-technologie zijn erg belangrijk voor het bedrijf, maar nog veel belangrijker voor de eindgebruiker. Deze ADAC- en ÖAMTC-tests laten duidelijk zien dat er enorme progressie is geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke RFT-banden van eind jaren negentig.

Vervangingsmarkt

Dat geldt niet alleen op het gebied van comfort, maar op vrijwel alle gebieden. Hierdoor presteert onze nieuwste band met Run Flat technologie net zo goed als een conventionele band. Dit heeft zich ook vertaald naar een verkoopstijging, zowel voor eerste montage als voor de vervangingsmarkt.

BMW en Mercedes zijn de belangrijkste autofabrikanten die RFT banden met onze nieuwste technologie gebruiken voor eerste montage. Dit bandenconcept is met betrekking tot de vervangingsmarkt steeds populairder geworden, wat zich vertaalt in een verkoopstijging van 39 procent in de afgelopen 3 jaar (2009 tot 2012). We denken dat de komende 5 jaar de markt voor banden met Run Flat-technologie met nog eens 23 procent zal groeien.”

José van der Wegen

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.