Sumitomo, banden

Sumitomo wil nog dit jaar met volledig groene band komen

De Japanse bandenfabrikant Sumitomo wil nog dit jaar met een volledig groene band op de markt komen; een band die geproduceerd is zonder gebruik van fossiele brandstoffen. Dat heeft de topman van Sumitomo Rubber Industries Kozaburo Nakaseko verklaard tijdens de International Rubber Conference 2013 van de International Rubber Research and Development Board (IRRDB). Dat meldt Tirereview.

De zogenoemde `fossil fuel free tire` moet in de tweede helft van 2013 gereed zijn. Wanneer precies is niet bekend. Bij deze band zal er sprake zijn van het mengen van geëpoxideerde natuurrubber met een meer en zeer verfijnd rubberproduct.

ENR-technologie

Geëpoxideerd natuurlijk rubber staat ook wel bekend onder de naam ENR (Epoxidized Natural Rubber). Het gebruik van deze rubber reduceert de rolweerstand van de band terwijl tegelijkertijd de grip op natte wegdelen behouden blijft en zelfs verbeterd wordt.

Sumitomo zal gebruik maken van ENR-technologie om de band te produceren. De Japanse bandenfabrikant gebruikt verder de `ultra-pure natural rubber technology`. Deze technologie zorgt er voor dat Sumitomo de levensverwachting van de band kan verlengen, waardoor het grondstoffenverbruik verminderd kan worden.

IRRDB

Binnen deze technologie is het natuurlijke rubber sterk gezuiverd. Daardoor kan de interactie tussen het natuurlijke rubber en de koolstof verhoogd worden. Dit leidt weer tot een verbetering van de slijtweerstand van de band.

Tijdens de IRRDB-conferentie werd overigens over meer gesproken dan alleen de plannen van Sumitomo. Zo besprak Philippe Jost, silica R&D-direteur bij Solvay, de impact van silica op de ontwikkeling van natuurlijk rubber.

De IRRDB is een onderzoek- en ontwikkelingsnetwerk dat natuurlijke rubberonderzoeksinstituten in vrijwel alle natuurlijke rubber producerende landen bij elkaar brengt. Het gaat dan om zo’n 95% van de wereldwijde natuurlijke rubberproductie.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.