Alcoa ontwikkelt roest- en corrosiebestendige transportvelg

Alcoa Wheel Products Europe indroduceert een nieuwe transportvelg die door een speciale oppervlaktebehandeling roestbestendiger is dan de voorganger. Volgens de fabrikant zijn de Dura-Bright EVO-wielen beter beschermd tegen het in velgenreiniger gebruikte waterstoffluoride. Daarnaast zijn ze corrosiebestendiger en worden in het productieproces minder gevaarlijke en milieubelastende stoffen gebruikt. 

De nieuwe velgen zijn vanaf begin 2014 in het assortiment van de fabrikant opgenomen.

Test

Met de nieuwe Dura Bright EVO is de voorganger verbeterd. Volgens de producent bleek het wiel tijdens verschillende tests ruim twee keer beter opgewassen tegen fluorwaterzuur dan de Dura Bright. En doordat de EVO-editie bestand is tegen reinigingsmiddelen met een pH-waarde tussen 2 en 12, is de marge veel ruimer dan de aanbevolen pH 5 tot 9 van de voorganger.

Daarbij wees een 240 uur durende zoutsproeitest uit dat de EVO-wheels tot 10 keer beter scoorden dan de eerdere editie en is de milieuduurzaamheid vergroot, zo stelt de producent. Dit omdat er minder gevaarlijke stoffen gebruikt zouden worden tijdens het productieproces.

Aantasting

“Bij gewone aluminium wielen bestaat de coating doorgaans uit een laag gebakken poeder op het wieloppervlak. Bij krassen kunnen water en zout in de coating dringen”, zo laat de fabrikant weten. “Dit leidt tot corrosie en verdere aantasting.” De oppervlaktebehandeling van de nieuwe velg moet scheuren voorkomen en loskomen en corrosie tegengaan.

De wielen worden gemaakt van corrosieresistent aluminium. Met behulp van een 8.000 ton wegende pers wordt het materiaal tot een wiel gesmeed. Dit maakt dat de vezelpatronen van het aluminium meelopen met de wielvorm. Ze worden daarnaast met warmte behandeld om de mechanische sterkte van de nieuwe exemplaren te vergroten.

Alcoa

Alcoa is een wereldwijde producent van wielen van gesmeed aluminium en toebehoren voor trucks, trailers en bussen. Fabrieken zijn gevestigd in Amerika, Mexico en Hongarije.

In Nederland heeft De Hoeve Banden en Wielen uit Waalwijk al te kennen gegeven de wielen te gaan leveren.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.