Productieproces, banden, fabriek

Michelin partner in project rubberproductie uit biomassa

Michelin heeft aangekondigd te gaan werken aan de productie van synthetisch rubber uit biomassa. De bandenproducent is hiervoor een partnerschap aangegaan met het internationale technologiebedrijf Axens en de Franse onderzoeksorganisatie IFPEN. Met het nieuwe project moet gehoor worden gegeven aan de behoefte aan alternatieve, duurzame bronnen voor elastomeren, zo laat de bandenproducent weten.

Met het zogenaamde ‘BioButterfly-project’ willen de drie partijen de productie van synthetisch rubber op een meer milieuvriendelijke manier mogelijk maken.

Bio-butadiene

Het partnerschap zal onderzoek gaan doen dat gericht is op de productie van bio-butadiene en zegt zich daarbij op verschillende punten te gaan focussen. Zo moet het bio-product economisch gezien kunnen concurreren met de milieuonvriendelijke vorm. Michelin heeft hiertoe besloten, omdat het originele product, dat gebruikt wordt in de productie van synthetisch rubber, chemisch is en door middel van fossiele bronnen geproduceerd wordt.

Daarnaast willen de drie partijen samen een basis leggen voor een Franse rubberindustrie van synthetisch rubber uit biomassa.

Begroting

Voor het project is 52 miljoen euro begroot en het zal naar verwachting acht jaren in beslag nemen. Het Franse agentschap voor milieu- en energiemanagement financiert het initiatief met 14,7 miljoen euro als onderdeel van een investeringsprogramma voor de toekomst.

Volgens Michelin-directeur ‘research en ontwikkeling’, Terry Gettys, is deelname aan het onderzoeksproject essentieel voor de kwaliteit van de banden van het merk. “Het project zal ons voorzien van nieuwe high-performance en milieuvriendelijke materialen.”

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.