Contidrom, Hannover, banden, testfaciliteit, Continental

Contidrom Hannover is banden-testfaciliteit van het jaar

Het Contidrom ten noorden van Hannover (Duitsland) is uitgeroepen tot ‘Testfaciliteit van het jaar’. Het Contidrom kreeg deze prestigieuze titel van het vaktijdschrift Automotive Testing Technology International. De doorslaggevende factor voor de keuze was de Automated Indoor Braking Analyzer (AIBA) waar per jaar tot 100.000 banden onder meest uiteenlopende omstandigheden getest kunnen worden. De onderscheiding ‘Testfaciliteit van het jaar’ wordt jaarlijks toegekend.

De Automated Indoor Braking Analyzer of AIBA is eind 2012 in gebruik genomen. In deze indoor testfaciliteit met een lengte 300 meter en een breedte van 30 meter kunnen banden dankzij een railsysteem volautomatisch worden getest. Hierbij zijn geen testrijders nodig.

Weersomstandigheden

In de AIBA zijn het hele jaar door alle weersomstandigheden na te bootsen, zelfs een ijsbaan is mogelijk. Testvoertuigen kunnen er binnen enkele seconden een snelheid van 120 km/h bereiken.

Remacties worden uitgevoerd op een 75 meter lange sectie met uitwisselbare baangedeelten zodat elke ondergrond kan worden gesimuleerd. Deze baangedeelten wegen elk 120 ton. Dankzij hydraulische liften zijn ze desondanks in enkele minuten uitwisselbaar.

Testfaciliteit

De onafhankelijke jury van Automotive Testing Technology was onder de indruk van de nieuwe testfaciliteit en verwoordde dat als volgt: “Met de AIBA en de mogelijkheid tot het uitvoeren van testen op ijs is Continental in staat de prestaties van een band op realistische oppervlakken te beoordelen. Dit leidt niet alleen tot betere en veiligere banden, maar ook tot een efficiënter ontwikkelingsproces.”

Thomas Neddenriep, bij Continental verantwoordelijk voor de evaluatie van bandeigenschappen, over de onderscheiding: “Dit is een erkenning van alle inspanningen en investeringen die bij de uitbreiding van onze testfaciliteiten kwamen kijken. Tegelijkertijd is deze onderscheiding ook een inspiratiebron – vanaf nu moeten we de positie ‘Beste testfaciliteit’ verdedigen. Dat zullen we met verve doen en uiteraard komt dat ten goede aan onze klanten.”

Investeringen

In het kader van de eigen langetermijnvisie investeert de bandendivisie van Continental niet alleen in de uitbreiding van zijn productiefaciliteiten, maar ook in de systematische bouw van hightech-faciliteiten. De AIBA is daarvan een goed voorbeeld. De volgende stap is het opzetten van een nieuw Technology Center dat dient voor de procesoptimalisatie én de productie van hogesnelheidsbanden, die aan zeer strenge eisen moeten voldoen.

De nieuwe faciliteit wordt gebouwd op het terrein van de bandenfabriek in het Duitse Korbach. Hiermee is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. Volgens planning worden in 2018 in Korbach 400.000 hogesnelheidsbanden geproduceerd in de maten van 19-23 inch.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.