Heidenau, winterband, motorfiets, scooter, Snowtex

Gebruik ook winterbanden voor motorfietsen en scooters

De meeste motor- en scooterbanden zijn zomerbanden. De gekozen rubbersamenstelling biedt goede grip en een goede levensduur zolang het niet te koud wordt. Bij lage temperaturen wordt dat rubber echter te hard, waardoor de grip terugloopt. Wie in de winter motor rijdt, is daarom beter af met speciale winterbanden.

In de autowereld is het heel gewoon om winterbanden te monteren. In de motorwereld zie je dit fenomeen bijna niet. Motorrijders zetten hun motor ’s winters vaak op stal. Voor veel bandenfabrikanten is het aantal motorrijders dat ’s winters doorrijdt dan ook te gering om er speciale banden voor te ontwikkelen. De Duitse fabrikanti Heidenau biedt echter wel met de speciale ‘Snowtex’-banden de oplossing voor doorrijders.

Winterbanden verplicht

Heidenau maakte ooit deel uit van het grote Pneumant bandenconcern. Nadat het zelfstandig werd heeft Heidenau zich onder meer gespecialiseerd in de fabricage van scooterbanden. Dankzij de een unieke combinatie van een hoog draagvermogen en een lange levensduur werden die favoriet bij posterijen in een groot deel van Europa. En omdat posterijen ook ’s winters post rond brengen, heeft Heidenau al sinds jaar en dag een speciale lijn ‘Snowtex’ winterbandenlijn voor scooters.

Dat gamma werd enkele jaren geleden uitgebreid met winterbanden voor motorfietsen, toen de Duitse wetgeving werd veranderd. In Duitsland is het sinds 2006 voor alle gemotoriseerde voertuigen verplicht om met “bij de weersomstandigheden passende banden” te rijden. Dat betekent dat je bij koud weer en bij sneeuw alleen met winterbanden de weg op mag. Rijd je toch op zomerbanden, dan riskeer je een boete van 40 tot 80 euro, terwijl verzekeringen bij een ongeval een uitkering kunnen weigeren.

M+S

Heidenau winterbanden bieden veel betere grip bij koud en nat weer dan gewone winterbanden dankzij een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen soepel blijft en die daardoor goed hecht aan het asfalt. Dankzij een hoog percentage silica bieden deze banden bovendien uitstekende grip op nat asfalt, terwijl dit samen met het relatief open M+S- zelfs in de sneeuw voor aanmerkelijk betere tractie zorgt.

“Daarmee onderscheiden deze Snowtex M+S banden zich behoorlijk van de M+S-banden van andere fabrikanten”, vindt de fabrikant. “Banden mogen het M+S-logo namelijk voeren als ze een zeer open profiel hebben. Dat open profiel is doorgaans echter bedoeld om grip te bieden in off-road omstandigheden, maar dat wil nog niet zeggen dat ze geschikt zijn om als winterband te dienen. Daarvoor is een speciale wintercompound nodig, zoals de Heidenau die heeft.”

Snowtex gamma

In de afgelopen jaren heeft Heidenau hard gewerkt om het winterbanden-programma uit te bereiden. Dat heeft geleid tot een zeer uitgebreid assortiment, zodat voor praktisch elke motor of scooter wel een passende Snowtex winterband te vinden is.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.