Nokian, spikes, uitschuifbaar, band, winter, ijs, glad

Nokian ontwikkelt band met automatisch uitschuifbare spikes

De Finse bandenfabrikant Nokian heeft een band ontworpen, waarbij de automobilist zelf kan bepalen wanneer de spikes uit de band moeten komen. Zodra hij behoefte heeft aan veel extra grip op bijvoorbeeld sneeuw of ijs, drukt hij op een knop zodat de spikes automatisch uit de band komen. Hiermee speelt Nokian in op wetgeving waarbij het in sommige gevallen verboden is om met spikes te rijden, terwijl het in die periode wel extreem glad kan zijn.

Het is de eerste band ter wereld waarbij de spikes op dergelijke wijze kunnen uitschuiven. Zodra de spikes niet meer nodig zijn, kan de bestuurder deze week terug in de band trekken. Het concept moet nog wel verder ontwikkeld worden voordat het op de markt gebracht wordt.

Extreme weersomstandigheden

Het grote voordeel van dit systeem is dat een bestuurder snel kan schakelen tussen extreem wisselende weersomstandigheden. De spikes zijn niet nodig op droge wegen en bij stabiele winter-omstandigheden, maar kunnen geactiveerd worden bij ijzige omstandigheden voor extreme veiligheid.

Bekijk de video waarin het systeem wordt uitgelegd:

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.