Michelin, logo

Michelin meet rijgedrag van 3000 Europese automobilisten

Michelin gaat het rijgedrag meten van maar liefst 3.000 automobilisten in Europa. Deze ‘big data’ geeft de bandenfabrikant inzicht in hoe automobilisten rijden, zodat de banden daar beter op afgestemd kunnen worden. Data die wordt doorgegeven iis onder meer de positie van de wagen, de weeromstandigheden gekoppeld aan de lokatie, het soort wegen (stad, snelweg), de snelheid, of de wagen op cruisecontrol staat ingesteld en het rijgedrag van de bestuurder. 

De data wordt gemeten door een zogenaamde OBD (On Board Diagnostic) dongle in te bouwen met een GPS systeem, een 3D gyroscoop en een sim kaart voor het doorgeven van de data.

Weersomstandigheden

De data wordt gekoppeld met de geografische gegevens, de weersomstandigheden en meer. Zo is te zien aan GPS-punten waar auto’s afslaan en wanneer er precies wordt afgeremd. Dat kan duiden op verkeerd rijgedrag van veel automobilisten door te remmen in de bocht.

Het big-data project start in Engeland, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Italie. Op dit moment worden de 3.000 testrijders geselecteerd op demografie en persoonsgegevens. Doel is om binnen een jaar zoveel mogelijk data te verzamelen die kan bijdragen aan de toekomstige ontwikkeling van banden die bijdragen aan de verkeersveiligheid, meldt Dutchcowboys.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.