Goodyear, UltraLarge, Elephant, band, olifant, steengroeve, mijnbouw, bandenmaat

Goodyear’s mijnbouw-band zo groot en zwaar als een olifant

Bandenfabrikant Goodyear heeft een band ontwikkeld die zo groot en zwaar is als een olifant. De 63-inch Goodyear RM-4A+ Off The Road band in de maat 59/80R63 is 4 meter hoog en weegt 5.400 kilo. Deze massieve OTR-band werd ontwikkeld om meer dan honderd ton te dragen als onderdeel van het steengroevegamma van het merk.

De gigantische band met 63 inch velgdiameter wordt wereldwijd verkocht voor montage op ’s werelds grootste groeve-en grondverzetmachines in rotsgroeves, steenkool-, goud- en kopermijnen.

Diameter

Met een totale diameter van 4.023 meter is de band groter dan de meeste semi-trailers in Europa (4 meter). Het gevaarte van 5.400 kg zit vol geavanceerde technologieën op het gebied van materialen, constructie en ontwerp, en kan een lading van 100.000 kg aan bij een snelheid van 50 km/u.

Hiervoor zorgen onder meer het stalen karkas en de gordelbouw die met precisie zijn geproduceerd. Het ontwerp kwam tot stand met behulp van computergestuurde simulatietools. Hierbij werkte Goodyear nauw samen met eerste-montagepartners zodat de bandmaat specifiek op de maat van de machine is.

Bandenmaten

De 63 inch-band is beschikbaar in twee maten: 53/80R63 en 59/80R63, en met drie verschillende variaties in rubbersamenstellingen en met twee profieldieptes (E3 en E4), in totaal dus 12 verschillende variaties.

Om de extreem zware gewichten aan te kunnen wordt er onder meer gebruik gemaakt van Goodyear’s cool-running CycleMax profielrubbersamenstelling; interlocking centrale groeven voor verhoogde stabiliteit en hitte-afvoer. High-angle/non-directional groeven verhogen de tractie en schulpen op de zijwand verminderen de hitte opbouw in de band.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.