tractorbanden

Frankrijk boos over Titans botte afwijzing Goodyear-fabriek

In Frankrijk is commotie ontstaan over uitspraken van topman Maurice Taylor van bandenfabrikant Titan. Daarover berichten tal van Franse media. Taylor maakte in een uitgelekte brief op een tamelijk botte manier duidelijk weinig te voelen voor overname van de bandenfabriek van branchegenoot Goodyear in Amiens. Goodyear staat op het punt om de verlieslijdende fabriek te sluiten.

De Franse minister van Industrie Arnaud Montebourg noemde de brief, die eerder deze week gepubliceerd werd door de Franse krant Les Echos, beledigend. In de brief reageerde de Titan-directeur op de vraag van de Franse regering of Titan misschien belangstelling had om te investeren in de noodlijdende Goodyear-fabriek in Amiens waar tractorbanden gemaakt worden. Sluiting kost ruim 1100 werknemers hun baan. ”

Apathisch en kortzichtig

Denkt u dat we gek zijn?”, was zijn antwoord. Taylor liet zich verder denigrerend uit over de Franse vakbonden en over de mentaliteit van de werknemers van Goodyear in de fabriek in Amiens. Die zouden maar drie uur per dag werken en zich de rest van de werkdag alleen maar pauzes houden en praten. Ook de Franse regering kreeg er flink van langs. Taylor schreef de regering apathisch en kortzichtig te vinden omdat ze niet inspeelt op de concurrentie vanuit Aziatische landen.

Minister Montebourg sloeg terug in een open brief in de Franse pers. Hij noemt de idee├źn van Taylor extreem en beledigend. De Titan-topman zou bovendien slecht op de hoogte zijn van de Franse markt. De minister benadrukte dat er veel Amerikaanse bedrijven zijn die succesvol opereren in Frankrijk en die de Franse werknemers juist waarderen. Ook als het gaat om de eigen branche mag Taylor volgens Montebourg wel een toontje lager zingen. “Ik wil u eraan herinneren dat uw bedrijf Titan twintig keer zo klein is als Michelin en 35 keer minder winstgevend.”

Auteur: Steven Don

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.