Titan laat banden liever in India maken

Bandenfabrikant Titan laat zijn banden liever in China of India maken voor een uurloon van nog geen euro dan voor Frankrijk te kiezen met extreem hoge uurlonen. Dat zegt directeur Maurice Taylor in een reactie op de uitnodiging van de Franse overheid om het kwakkelende Goodyear in Amiens over te nemen. Taylor laat en passant ook weten dat de vakbond in Amiens een steekje los heeft zitten.

Daarmee lijkt de Titan-baas zich weinig aan te trekken van de commotie die is ontstaan over een uitgelekte brief van Taylor aan de Franse minister van industrie Arnaud Montebourg.

Te lui

Hierin reageert Taylor in niet mis te verstane bewoordingen op de vraag van de Franse overheid om de noodlijdende Goodyear-fabriek in Amiens over te nemen.

Taylor zegt dat de Franse werknemers lui zijn en veel te veel krijgen betaald. “De Franse werknemers krijgen hoge salarissen maar werken maar drie uur per dag. Ze krijgen een uur voor pauzes, een uur voor lunch, drie uur voor praten en drie uur voor werken. Ik zei de Franse vakbondsvertegenwoordigers dat in hun gezicht en zij antwoordden dat dat nu eenmaal de Franse manier van werken is”, aldus Taylor.

‘Sublieme onwetendheid’

De Franse  minister reageerde afgelopen weekend met een open brief, waarin hij de Titan-baas  van sublieme onwetendheid beticht. “Uw zowel radicale als beledigende opmerkingen demonstreren een sublieme onwetendheid over waar ons land om draait”

“U wilt werknemers in bepaalde landen uitbuiten om daarmee onze markt te bestormen. Ik moet u zeggen dat deze verwerpelijke, korte termijn-oplossing op termijn voor een verdedigbare reactie gaat zorgen”, aldus Montebourg.

Productiever

Overigens blijkt het met de  Franse productiviteit wel mee te vallen. De Franse arbeider zou ondanks een 35-urige werkweek productiever zijn dan de Duitse collega. De netto lonen liggen in Frankrijk een derde lager dan die in de VS.

Het probleem zit in de belastingen die de Franse overheid bovenop het netto loon legt. Daarmee komen de arbeidskosten al snel op 34 euro per uur te liggen.

 

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.