Goodyear

Goodyear wil niets meer met Titan te maken hebben

Goodyear heeft via een persbericht duidelijk gemaakt dat het geen enkele samenwerking kent met de Amerikaanse bandenproducent Titan. Volgens Goodyear is er verwarring ontstaan bij de overname-gesprekken met Titan over de Goodyear-fabriek in Amiens, Frankrijk. Deze ketsten af waarna Titan-baas Maurice Taylor zich nogal laatdunkend uitliet over het arbeidsethos van de Franse arbeiders. De ruzie liep zelfs op tot aan het Franse parlement.

Taylor liet zich verder denigrerend uit over de Franse vakbonden en over de mentaliteit van de werknemers van Goodyear in de fabriek in Amiens. Die zouden maar drie uur per dag werken en de rest van de werkdag alleen maar pauzes houden en praten.

Michelin veel groter

Ook de Franse regering kreeg er flink van langs. Taylor schreef de regering apathisch en kortzichtig te vinden omdat ze niet inspeelt op de concurrentie vanuit Aziatische landen.Minister Montebourg sloeg terug in een open brief in de Franse pers. Hij noemt de ideeën van Taylor extreem en beledigend. De Titan-topman zou bovendien slecht op de hoogte zijn van de Franse markt.

De minister benadrukte dat er veel Amerikaanse bedrijven zijn die succesvol opereren in Frankrijk en die de Franse werknemers juist waarderen. Ook als het gaat om de eigen branche mag Taylor volgens Montebourg wel een toontje lager zingen. “Ik wil u eraan herinneren dat uw bedrijf Titan twintig keer zo klein is als Michelin en 35 keer minder winstgevend.”

Ruzie

Kennelijk wil Goodyear ver afstand houden van deze ruzie en elke betrokkenheid met Titan nu verbreken, zo blijkt uit het persbericht: ‘Recent zijn in de media artikelen verschenen waarin – onterecht – melding werd gemaakt van een zakelijke betrokkenheid tussen Goodyear en Titan, een Amerikaanse bandenproducent. Titan was een overnamekandidaat voor de Goodyear-fabriek in Amiens-Noord.’

‘De gesprekken zijn afgebroken omdat er helaas geen akkoord kon worden bereikt met de sociale partners over het investeringsplan van Titan voor de fabriek. Wij hechten er aan te verklaren dat er geen enkel zakelijk verband is tussen Goodyear en Titan; het zijn twee totaal onafhankelijke bandenproducenten en Titan maakt op geen enkele wijze deel uit van Goodyear of omgekeerd’, aldus Goodyear.

Lees ook: Titan laat banden liever in India maken

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.