Productieproces, banden, fabriek

Werknemers Cooper Chengshan staken wegens overname Apollo Tires

Werknemers van een fabriek van Cooper Chengshan, een joint-venture tussen het Amerikaanse Cooper Tire & Rubber Company en de Chinese Chengshan Group, staken omwille van de voorgenomen overname door het Indiase Apollo Tires.

Apollo Tires en Cooper Tire maakten op 11 juni bekend dat Apollo acht fabrieken over zou nemen van Cooper. De deal zelf zou voor de bandenindustrie goed zijn, maar de vakbonden van de grootste, bij de overname betrokken, fabriek in het Chinese Chengshan zijn tegen.

Cooper Tire

Eind juni al, op 27 juni, meldden zes vertegenwoordigers van de vakbonden zich bij Hal Miller, directeur van de internationale Cooper Tire-divisie. De vertegenwoordigers zeiden toen dat de enige voorwaarde om het personeel aan de slag te laten gaan was door de overnameplannen voorlopig te staken.

Volgens Ma Rufu, een van de zes vertegenwoordigers, tegenover de Chinese krant The Economic Observer, zijn er drie redenen waarom er weerstand is tegen de voorgenomen overname. Allereerst maken de werknemers zich zorgen om de toekomst.

Apollo Tires

Als de overname doorgaat, zal Apollo India met een grote schuldenlast te maken krijgen. Een hoge schuldenlast is een extra risico in een markt die fluctueert of bij een terugvallende markt.

Daarnaast is er sprake van verschillen tussen de Chinese en Indiase zakelijke cultuur en vorm van ondernemen. Er is in het nabije verleden al fors geïnvesteerd in de realisatie van een meer Amerikaanse stijl van leidinggeven. Tot slot zou het negeren van de zorgen van de bonden een overtreding van de Chinese wetgeving betekenen.

Tot op heden heeft het management van Cooper Tire niet toegegeven aan de eisen van de vakbonden. Op 12 juli liet Cooper Tire al weten dat de plannen gewoon doorgang vinden.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.