goodyear, fabriek, frankrijk, politie

Gegijzelde Goodyear-directie weer vrijgelaten door personeel

De directie van de Goodyear-fabriek in het Franse Amiens is weer vrij. De Franse politie heeft een einde gemaakt aan de gijzeling van twee managers. Die werden twee dagen vastgehouden in de fabriek door het personeel. Die protesteerden hiermee tegen de voorgenomen sluiting van de vestiging. De verantwoordelijke vakbond CGT heeft inmiddels nieuwe acties aangekondigd.

De productie- en de personeelsdirecteur werden gegijzeld in een vergaderzaal. Volgens de vakbond kregen ze eten en drinken, konden ze communiceren met hun familie en waren ze vrij om zich binnen de fabriek te bewegen. Ze mochten alleen de fabriek niet verlaten.

Sluiting fabriek

Goodyear kondigde begin vorig jaar de sluiting aan van de fabriek in Amiens. Daardoor staan bijna 1200 van de in totaal 3000 Franse arbeidsplaatsen bij de bandenfabrikant op de tocht. De directie wil de fabriek het liefst sluiten of verkopen, maar stuit op veel weerstand van het personeel. Eerdere protesten liepen uit op geweld. Ook staken de arbeiders eerder autobanden in brand.

Het komt in Frankrijk vaker voor dat boze werknemers hun directie gijzelen. Onder meer bij Caterpillar, 3M en Sony werden in het verleden al directieleden voor bepaalde tijd opgesloten.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.