michelin, directie

Michelin ziet winst dalen door nadelige wisselkoersen

De winst van Michelin is vorig jaar met bijna 8 procent gedaald. Dat kwam vooral als gevolg van nadelige valuta-effecten, zo heeft Michelin bekendgemaakt. De operationele winst kwam uit op 2,23 miljard euro, vergeleken met 2,42 miljard een jaar eerder. Michelin is de grootste bandenfabrikant van Europa.

Naast de ongunstige wisselkoersen werd de winst het afgelopen jaar ook gedrukt door kosten om het productieproces van banden goedkoper te maken, zodat er scherper geconcurreerd kan worden. De winstdaling werd enigszins beperkt door een daling van de grondstofprijzen het afgelopen jaar.

Mijnbouwvoertuigen

De Franse autobandenproducent heeft al jaren last van de slechte verkoopcijfers van de Europese automarkt. Om die negatieve effecten tegen te gaan, zet Michelin extra in op de verkoop van banden voor mijnbouwvoertuigen en andere grote transportmiddelen buiten het continent. Maar daardoor had het bedrijf wel last van flinke dalingen van onder meer de Amerikaanse dollar, de Canadese dollar, de Japanse yen, de Braziliaanse real en de Argentijnse peso.

De omzet daalde vorig jaar, van 21,5 miljard euro in 2012, tot 20,3 miljard. Michelin verwacht dat de verkopen dit jaar met ongeveer 3 procent toenemen, in lijn met de groei van de wereldwijde bandenmarkt.

Resultaten

Bekijk de resultaten van 2013 vergeleken met 2012:

Resultaten Michelin

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.