kwikfit, banden, monteur

Bandenwissel-specialisten vergroten veiligheid van weggebruikers

Autorijders die hun banden laten wisselen door specialisten beschikken over veiligere voertuigen. De staat van de banden is beter en andere essentiële onderdelen van de auto worden periodiek nagekeken. Momenteel laten autorijders de winterbanden weer vervangen door de zomerbanden. Maar sommige automobilisten kiezen er voor om dat zelf te doen. Professionele bandenwisselaars vragen zich af of dat een goede ontwikkeling is.

Natuurlijk zorgt het voor omzetverlies, maar bedrijven vragen zich ook af of de particulier de banden goed kan verwisselen. ”Als je het door een bedrijf laat doen, gebeurt het in ieder geval professioneel. We hebben bijvoorbeeld apparatuur waarmee je een band beter vast kunt zetten”, zegt mede-eigenaar Yvonne Lamboy van garagebedrijf en bandenverkoper Lamboy uit Den Haag.

Schade

”We kijken bij het verwisselen ook naar de conditie van de auto. Dan zie je wat de staat is van bijvoorbeeld de remdelen en de vering. Natuurlijk zijn er ook hobbyisten die wél goede apparatuur hebben, maar of elke particulier di het zelf doet daarover beschikt, weet ik niet. Gelukkig zien we dat de meeste van onze klanten ook voor het banden wisselen naar ons komen. Je hoort weleens verhalen van mensen die het niet door een erkend bedrijf laten doen en daardoor grote schade hebben opgelopen. Daaraan zie je dat de veiligheid extreem belangrijk is.”

In andere landen, bijvoorbeeld Duitsland komt het veel vaker voor dat particulieren zelf aan de slag gaan. ”Maar daar ben je dan ook verplicht om je aan de weersomstandigheden aan te passen”, zegt Edwin Brinksma van branchevereniging Vaco. ”In Nederland zie je het relatief minder vaak, maar het gebeurt wel.”

TPMS

”Voor het verwisselen moet je echt een specialist inschakelen. Zeker als je aparte wielen en banden hebt. De banden worden ook steeds complexer. Denk maar aan de verplichting van het TPMS (Tire Pressure Monitoring System, red.), die in november dit jaar in gaat. Je wil natuurlijk niet dat na een wissel een band-wielcombinatie losschiet.”

Dit weekend wordt de tijd verzet en dat is voor Vaco meestal het moment om de bandenwisselweken te starten, een halfjaarlijks terugkerende campagne-actie. Doel daarvan is om mensen er op attent te maken dat het tijd is om de banden te verwisselen.

Winterbanden

”Het wisselen heeft een belangrijke bijdrage aan de veiligheid op de weg. Niet alleen van jezelf, maar ook van de medeweggebruikers”, aldus Brinksma. Uit recent onderzoek van de brancheorganisatie bleek dat autorijders die gebruikmaken van winterbanden een betere staat van banden hadden dan degenen die niet op winterbanden rijden. Niet verwonderlijk, want de meerderheid van die voertuigen worden tweemaal per jaar gecontroleerd door een specialist.

Belangrijk bij het wisselen van de banden is om ze op de juiste positie terug te zetten. Wisselaars gebruiken daar soms plakband of krijt voor, maar het bedrijf Van Hooft Schijndel BV heeft hiervoor een andere innovatie op de markt gebracht: Id-Caps. Dit zijn ventieldopjes (zie foto onder) met daarop twee letters: LV, RV, LA of RA. De twee letters geven aan of het dopje, en dus de band, bijvoorbeeld rechtsachter moet of linksvoor.

Wisselen

Frans van Hooft is distributeur van het product in Nederland en legt uit: ”Ik kwam het tegen in Zweden, waar de dopjes al enkele jaren op de markt zijn. En ik vond het een goed idee om dat ook in Nederland te introduceren. Enkele jaren geleden heb ik mijn banden laten verwisselen. Toen heeft de monteur ze gemerkt en dat per ongeluk aan de buitenkant van de band gedaan. Ik zie dat nu nog steeds. Met de Id-Caps voorkom je dat.”

Tom van Gurp

Lees ook: Helft van auto’s op zomerbanden heeft beschadigde banden

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.