bandenlabel, vredestein, autoband

Prijzen van banden steeds lager door verkoop via internet

Zomerbanden worden goedkoper. Dat is een van de conclusies uit de Zomerbandentest die de ANWB samen met haar zusterclubs heeft uitgevoerd. Door het grote aanbod op internet is de markt veel transparanter geworden en daardoor dalen de marges voor de bandendetailhandel flink. 

Technisch specialist Menno Neeteson: “De consument ziet precies wat een band moet kosten en kan de prijzen met elkaar vergelijken.”

Kopen via internet

Dat heeft er volgens de ANWB toe geleid dat de prijzen bij de verschillende aanbieders minder ver uit elkaar liggen en per saldo lager geworden zijn. Maar bij verstandig kopen via internet is een leidraad geen overbodige luxe, want hoe weet je anders wat een goede band is.

Advies van een specialist is dan ook in veel gevallen zeer raadzaam. Voor iemand die weinig rijdt zal slijtvastheid minder belangrijk zijn, bijvoorbeeld.

Bandenvergelijking

De ANWB vergeleek zeventien verschillende merken in de bandenmaat 195/65 R15V (middenklassers als de VW Golf en Renault Mégane). Zo’n band kostte een paar jaar geleden nog rond de € 125. Nu is de gemiddelde aanschafprijs zo’n €85, dat scheelt veertig euro.

In bandenmaat 175/65/R14 T (bijvoorbeeld Ford Fiesta, Citroën C3 of Fiat 500) werden zestien bandenmerken getest. Daar werd een gemiddelde prijsdaling genoteerd van €17,50: van €90 naar 72,50 per band.

Kwaliteit

De test wijst verder uit dat de kwaliteit van de banden op peil blijft. Van de zestien geteste exemplaren in de bandenmaat 175/65/R14 T krijgen er zes vier sterren (goed) en zes banden drie sterren (voldoende). Bij bandenmaat 195/65 R15V halen van de zeventien beproefde banden er zeven vier sterren (goed) en acht drie sterren (voldoende).

De ANWB is tevreden over dit resultaat. Er is een ruime keuze aan veilige banden. De bond heeft de ervaring van het jaarlijks testen van banden leidt tot een betere kwaliteit.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.