bandenspanning

‘Let niet alleen op melding bandenspanning-systeem’

Dave Crinson, topman voor de Britse vestiging van Michelin, heeft een waarschuwing gegeven rond de zogenoemde Tyre Pressure Monitoring Systems (TPMS). Sinds november 2012 wordt dit systeem ingebouwd in alle nieuwe auto`s, maar veel automobilisten varen te blind op dit systeem.

Volgens Crinson op Rubbernews.com blijft het ondanks de komst van TPMS belangrijk om regelmatig bandenchecks uit te voeren. Met TPMS wordt immers alleen een reductie in de bandenspanning geconstateerd. Schade veroorzaakt door schroeven of spijkers aan zijwand of loopvlak wordt door het systeem niet gedetecteerd.

Bandencheck

Ook de profieldiepte wordt door TPMS niet gecontroleerd. Michelin adviseert dan ook de banden in ieder geval maandelijks te controleren op onder meer bandenspanning. Dat kan het beste gedaan worden lang voordat er een lang rit op de planning staat.

TPMS biedt volgens Crinson overigens wel degelijk voordelen. Zo helpt het systeem mee om de veiligheid op de weg te vergroten en de uitstoot van CO2 te beperken. Met het systeem wordt de druk in een band gecontroleerd. Wanneer de band onder een bepaald minimum niveau komt, wordt er een alarmsignaal gegeven. Meestal gebeurt dit als de band 20% minder druk heeft.

Bandenproblemen

De waarschuwing die Crinson geeft namens Michelin blijkt uit onderzoek ook wel noodzakelijk te zijn. De evenementen van Michelin onder de naam Fill Up With Air hebben aangetoond dat veel mensen hun autobanden niet goed verzorgen. In 2012 werden 3.722 auto`s gecontroleerd. 30% van de auto`s kende bandenproblemen die als gevaarlijk kunnen worden beschouwd.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.