winterbanden,diefstal

‘Markt voor winterbanden verzadigd’

De markt voor winterbanden zal niet meer groeien. Dat verwacht VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche. “Na verschillende piekjaren stabiliseerde de verkoop zich afgelopen seizoen weer op het niveau van 2009-2010”, zo stelt branchemanager Edwin Brinksma. “Daarmee denken we dat de markt nu wel zo’n beetje verzadigd is.”

De afgelopen jaren werd steeds een stijgende lijn in de verkoop van winterbanden waargenomen. Dit door de invoering van de Duitse winterbandenplicht in 2006-2007 en de strenge winters in 2010-2011 en 2011-2012.

Winterbanden

Volgens Brinksma is het uniek te noemen dat inmiddels een op de drie automobilisten op winterbanden rijdt. “Juist omdat winterbanden in Nederland niet verplicht zijn, maar de overheid de automobilist zelf zijn verantwoordelijkheid laat nemen.”

Met een op de drie automobilisten gebruik maakt van winterbanden, moeten de komende weken naar schatting 2,7 miljoen Nederlandse auto’s van exemplaren worden voorzien. Wat dit jaar van de verkoop van de band mag worden verwacht, vindt Brinksma van de bedrijfstakorganisatie moeilijk in te schatten. “We denken dat de markt bij gelijkblijvend beleid van de overheid niet verder groeit. En we krijgen dit seizoen waarschijnlijk wel te maken met de vervangingsvraag van de winterbanden die in piekjaren 2010-2011 zijn verkocht, maar voor hetzelfde geld stellen automobilisten de aankoop om economische redenen uit.”

Maatregelen

In juli van dit jaar liet Michèle Blom, directeur wegen en verkeersveiligheid van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, namens de minister weten dat de overheid op korte termijn geen wettelijke maatregelen zal treffen, maar lokale overheden, personenvervoerders en hulpdiensten zal blijven stimuleren om winterbanden te gebruiken.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.