bandenhotel, bandenopslag

‘Verkoopcijfers derde kwartaal positief voor bandenbranche’

In het derde kwartaal van 2013 is in de Europese bandenmarkt het begin van herstel ingezet. Dat zegt de European Tyre and Rubber Manufacturs’ Association (ETRMA) op basis van haar recent gepubliceerde cijfers. Na een zwakke start van 2013 kwamen de totale verkoopcijfers van juli tot en met september boven de cijfers van diezelfde maanden in 2012 uit.

“Het aantal verkopen in de eerste negen maanden van dit jaar komt nu op ongeveer hetzelfde niveau uit als het aantal in dezelfde periode vorig jaar”, aldus de vereniging. De ETRMA bundelde alle cijfers en statistieken van 2013 in een online rapport.

Verkoop

De verkoop van vervangingsbanden voor personenauto’s ging van 151.956.000 van juli tot en met september vorig jaar naar 148.798.000 in de eerste negen maanden van 2013. Het aantal verkochte tractorbanden steeg daarentegen met 7 procent. Werden er in de eerste drie kwartalen van 2012 nog 6.065.000 verkocht, in 2013 waren het er ruim 400.000 meer.

De verkoop van landbouwbanden is ten opzichte van vorig jaar stabiel gebleven. Ook motorbanden werden in de eerste drie kwartalen van 2013 nagenoeg even vaak verkocht als in die periode een jaar eerder. Volgens het rapport van de ETRMA was Europa in 2012 na China de grootste afnemer van natuurlijk rubber in de wereld. Zo’n 74 procent van het geïmporteerde natuurlijke rubber werd voor de bandenindrustrie gebruikt.

Rubber

Na een flinke daling van de verkoop in 2008-2009 steeg de verkoop Europa in 2010 weer. In 2011 stagneerde dat proces, waarna de verkoop in 2012 ineenzakte. Begin dit jaar sprak de ETRMA nog haar bezorgdheid uit over het aantal productverkopen in 2012.

Secretaris-generaal Fazilet Canaralp sprak toen nog over ‘het laagste marktvolume in meer dan 7 jaar’. Dit had volgens hem onder meer te maken met de keuze van consumenten om de aankoop van banden uit te stellen of over te gaan op aanschaf van tweedehands banden in plaats van nieuwe exemplaren.

Consequenties

Voornamelijk die ontwikkeling bleek een doorn in het oog van de ETRMA. “Als tweedehands banden overmatig worden gebruikt, heeft dat negatieve consequenties voor de veiligheid van voertuigen op de Europese wegen”, zo stelde de secretaris-generaal. Hij gaf aan dat wegens het uitstelgedrag van consumenten de periodieke controle op banden en profieldieptes steeds belangrijker worden. Ook de technische controles langs de weg zei hij met de ontwikkeling cruciaal te vinden.

Of de bandenmarkt de recente ontwikkeling blijft doorzetten, is afwachten. Maar de positieve berichten over de verkoop in het derde kwartaal van 2013, lijkt herstel te zijn begonnen.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.