sneeuw, winterbanden, lesauto

Alle rijscholen moeten dit jaar volledig over op winterbanden

Alle rijscholen stappen deze winter volledig over op winterbanden. Want anders lopen ze de kans bij gladheid en sneeuw geen praktijkexamens af te kunnen nemen. Lesauto’s op zomerbanden mogen van het CBR tussen 1 januari en 31 maart onder winterse omstandigheden namelijk niet als examenauto de weg op. Kandidaten van een praktijkexamen op zomerbanden kunnen hun examen dan ook niet meer gratis inhalen als het vanwege winters weer moet worden uitgesteld. Dat betekent dat in totaal 8.000 lesauto’s van winterbanden voorzien moeten worden.

Het CBR heeft hiertoe samen met brancheverenigingen Bovag Rijscholen, VRB en FAM besloten. Als wegens de extreme weersomstandigheden ook de examenauto’s met winterbanden niet de weg op hadden gemogen, dan mag een kandidaat van een examen op zomerbanden overigens nog wel kosteloos een inhaalexamen doen, zo laat Wim ten Buren van het CBR weten.

Winterbanden

In de winter van 2012-2013 werd de maatregel al getest. “Gedurende de proef ‘examineren op winterbanden’ zijn er 36 procent minder examens uitgesteld. Het gaat dan om bijna 5.000 gevallen”, aldus Ten Buren. “We geven rijscholen nu een week of vijf de gelegenheid om zo nodig nog winterbanden aan te schaffen.”

De regeling voor de komende periode geldt ook voor de categorie BE (personenauto met aanhanger). De trekkende auto moet over de vereiste winterbanden beschikken, voor de aanhanger geldt die verplichting niet.

Banden

De eisen die in winterse omstandigheden aan een examenauto worden gesteld, zijn dat het voertuig op vier winterbanden rijdt en dat alle banden de letters M en S dragen. “Daarnaast moet op alle vier de exemplaren het symbool van een sneeuwvlokje staan”, zo stelt de woordvoerder.

Het rijden op vierseizoensbanden met deze merktekens blijft in winters weer ook toegestaan. Het profiel van de banden waarmee gereden gaat worden, moet minimaal 4 millimeter zijn.

Uitstelregeling

Tot 1 januari 2014 blijft de bestaande uitstelregeling van kracht. Tot op dat moment kunnen rijopleiders en kandidaten nog bij de examinatoren aan tafel beslissen of ze onder winterse omstandigheden wel of niet willen gaan rijden op winterbanden. Als er besloten wordt om niet de weg op te gaan, kan het examen nu nog gratis worden ingehaald. Omdat tussen 1 januari en 31 maart onder winterse omstandigheden uitsluitend praktijkexamens op winterbanden mogen worden gereden, komt die keuze te vervallen.

Het CBR en de brancheverenigingen voeren de aangepaste regeling vooralsnog alleen voor deze winter door. Na deze winter wordt geëvalueerd, zo laat het CBR weten. “Maar gezien de resultaten van de proef in 2012-2013 weten we eigenlijk al dat het positief uit gaat pakken. Voor het aantal uitgestelde examens, maar ook voor de veiligheid van diegenen in de lesauto”, aldus de woordvoerder.

Proef

Het CBR begon aan een proef met het examineren op winterbanden toen in de winter van 2009-2010 een recordaantal praktijkexamens door uitzonderlijke weersomstandigheden en gladheid op de wegen moest worden afgelast. Het ging toen om 34.000 gevallen. In de daarop volgende winter gingen er ruim 27.000 praktijkexamens en toetsen niet door. Dit kostte zowel de kandidaten als de rijscholen en het CBR veel geld.

Gedurende de proef werd de afgelopen winters onderzocht of een praktijkexamen met een lesauto op winterbanden tijdens winterse omstandigheden eerder zal doorgaan dan met een auto op andere banden. De uitkomst bleek positief. “Het was dus een logische stap om hiermee verder te gaan”, zo stelt Ten Buren.

Roosmarijn Dierick

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.