rubber, productie, boom, India

Sterke terugval rubberproductie India leidt tot zorgen

Een sterke daling van de rubberproductie in India heeft geleid tot ernstige zorgen. Intensieve regen en abnormale hoeveelheden bladval zijn de belangrijkste redenen voor de daling van de productie. Die is dit jaar met 11% gedaald vergeleken met de periode januari t/m november vorig jaar. Dit heeft een sterk nadelige invloed op de beschikbaarheid van de grondstof de komende vier tot vijf maanden. De productie zal naar verwachting dit jaar uitkomen op slechts 870.000 ton.

In eerder prognoses was de totale productie nog 960.000 ton. Er wordt jaarlijks 1.020.000 ton geconsumeerd, wat leidt tot een tekort aan rubber. Dat moet geïmporteerd worden. Maar volgens de telers zal de productie nog verder terugvallen tot 800.000 ton, als de huidige trend doorgaat.

Rubber Board

De Indiase Rubber Board verwacht wel dat het verbruik lager zal zijn dan de eerdere projectie voorspelde. Verbruik daalde 2,3% in de periode april-november tot 648.530 ton. In november werd 5% daling opgetekend bij 22.872 ton, tegenover 23.968 ton in november 2012 .

Omdat de wereldwijde prijs van rubber is gestegen en overzeese markten niet aantrekkelijk zijn, valt de Indiase bandenindustrie niet graag terug op de import van rubber. Dat maakt de toestand nog erger de komende maanden. Omdat lokale prijzen nog relatief laag zijn terwijl de markt nog schaars is. Dat betekent dat sommige productielijnen zwaar getroffen worden, vooral van kleine en middelgrote bedrijven.

Voorraad

Echt nijpend is de situatie overigens nog niet. Volgens de Rubber Board is er nog 245.000 ton voorraad in het land. Maar mochten de productieproblemen aanhouden, zal die voorraad snel slinken.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.