Gebruikte banden, opslag

VS verlengen importheffingen op Chinese autobanden

Opslag autobanden voor hergebruik van rubber.

De Verenigde Staten hebben de importheffingen op Chinese autbanden verlengd met 5 jaar. De in 2008 afgesproken tarieven blijven dus gelden. Hiermee wil de VS dumping van goedkope banden tegengaan, om zo de eigen bandenindustrie te beschermen. De banen van honderden medewerkers van de Titan-, Bridgestone-Firestone-, en Goodyear-fabrieken in Iowa, Illinois, Ohio, Kansas en New York worden door de verlenging gewaarborgd.

De Amerikaanse overheid wil voorkomen dat de markt wordt verstoord door Chinese bandenmakers die zouden profiteren van overheidssubsidie. Daardoor is er geen gelijk speelveld met de concurrentie.

Maatregelen

Dergelijke maatregelen moeten iedere vijf jaar opnieuw bekeken worden, om te zien of het probleem nog actueel is. Maar volgens de handelscommissie zal intrekking van de extra belastingmaatregel leiden tot productdumping. Daardoor zal er forse schade optreden voor de binnenlandse economie, verwacht de commissie.

China exporteert jaarlijks voor 2 miljard dollar aan banden naar de VS. De extra importheffing is er gekomen op verzoek van de vakbond United Steelworkers. Die stelt dat door de verdrievoudiging van de bandenimport uit China tussen 2004 en 2008 vijfduizend Amerikaanse banen verloren zijn gegaan.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.