goodyear, fabriek, frankrijk, politie

Wekenlange bezetting Franse Goodyear-fabriek is voorbij

De wekenlange bezetting van de autobandenfabriek van Goodyear in het Franse Amiens door het eigen personeel is dan eindelijk voorbij. Goodyear en het personeel zijn het eens geworden over een sociaal plan, zo meldt persbureau Reuters. De wilde staking kreeg veel internationale aandacht, omdat er ook een paar dagen twee directeuren werden gegijzeld.

Goodyear betaalt het personeel een afkoopsom. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat. Na een stemming is de regeling door de werknemers aangenomen. Voorwaarde is wel dat de bezetting werd beƫindigd.

Fabriek sluiten

Goodyear wilde de fabriek al lange tijd sluiten. Maar de ruim duizend arbeiders van de Franse fabriek verzetten zich er al bijna een jaar tegen. Op 7 januari beƫidigden zij de onderhandelingen en werd de fabriek bezet.

Tegelijk met die bezetting werden ook twee leidinggevenden gegijzeld. Die actie ging de hele wereld over en maakte dat Goodyear niet wilde onderhandelen met de stakers. Na tussenkomst van de politie konden de twee echter weer gaan.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.