productie band, vredestein, apollo, fabriek

Apollo Vredestein legt deel productie stil wegens asbest

De productie in een deel van de fabriek van Apollo Vredestein in Enschede heeft donderdagochtend stilgelegen vanwege de vondst van asbest. Het werd aangetroffen op een plek in de fabriek waar niet gewerkt wordt, maar uit voorzorg werd een gedeelte er omheen afgezet, zo wordt gemeld.

De medewerkers van de bandenfabrikant zijn over de vondst geïnformeerd, zo liet een woordvoerder aan RTV Oost weten. Maar volgens de directie is inmiddels met behulp van luchtmonsters vastgesteld dat geen wettelijk normen zijn overschreden.

Banden

Omdat medewerkers tijdelijk geen toegang hadden tot een gedeelte van de fabriek, konden verschillende banden niet geproduceerd worden. “Maar het overgrote deel wel”, zo laat directielid Jan Mos weten. “Het gaat om een klein deel van onze fabriek, waar normaal gesproken weinig mensen aan het werk zijn.”

Het aangetroffen materiaal wordt nu verder onderzocht door gespecialiseerde bedrijven. Begin volgende week worden meer uitvoerig uitkomsten van het onderzoek verwacht. De bandenfabrikant heeft de arbeidsinspectie inmiddels geïnformeerd.

Asbest

Asbest werd lange tijd als isolatiemateriaal gebruikt in gebouwen en woningen. De meeste nu nog aanwezige vezels zitten vast in ander materiaal en zolang hier niets mee gebeurt is de kans klein dat ze schade veroorzaken. Maar op het moment dat vrijgekomen asbestvezels ingeademd worden, kan dit tot ernstige gezondheidsklachten leiden.

Sinds juli 1993 mogen bedrijven geen asbest meer gebruiken in wegen, gebouwen en daken. Werkgevers moeten bij de aanwezigheid van asbest maatregelen nemen. Te denken valt aan het afzetten van de werkplek. Een daartoe gecertificeerd bedrijf moet vervolgens een asbestinventarisatie uitvoeren.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.