Kumho Tires, personenwagen

Kumho Tire haalt onveilige banden terug

Kumho Tire U.S.A. Inc is een tweede terugroepactie van banden voor personenwagens gestart vanwege de veiligheid. De banden kampen met een mogelijk probleem aan de zijkant van de band. Daardoor kan een scheur ontstaan waardoor de band leegloopt. Als de scheur ontstaat terwijl een auto rijdt, kan dit tot verkeersonveilige situaties leiden. De bandenfabrikant had in augustus vorig jaar ook een terugroepactie voor precies hetzelfde type banden. Dat meldt Rubbernews.

Volgens C.H. Kim, de Kumho vice-president van kwaliteit en dienstverlening, werd het bedrijf Liberty Tire na de eerste terugroepactie betaald om de ingeleverde banden te vernietigen. Liberty Tire beweert echter dat Kumho nooit heeft gezegd dat de banden vernietigd moesten worden. Het bedrijf verkocht de banden dan ook door als gebruikte banden, zodat de banden opnieuw in omloop kwamen.

Kumho

Het gevolg is dat Kumho Tire nu opnieuw banden terugroept. Het gaat om 11.922 Kumho Solus KH25 banden, in de maat 225/45R17.

Volgens Kim is gebleken dat na 8 augustus 2012 Liberty Tire zeker 7.875 banden doorverkocht. Kumho heeft daarna in samenwerking met Liberty Tire geprobeerd deze verkochte banden opnieuw te traceren. Het bedrijf heeft ook de Amerikaanse veiligheidsautoriteit NHTSA op de hoogte gebracht.

Banden

Daarbij is om advies gevraagd voor een oplossing voor het probleem en de banden alsnog van de markt te halen. Volgens Liberty Tire werkt het bedrijf ook samen met de NHTSA om de banden van de markt te halen. Liberty Tire beweert echter nog steeds dat tot april 2013 er geen indicatie was dat de banden onveilig waren en vernietigd moesten worden.

De banden zouden ook niet van de markt gehaald zijn door Kumho en Liberty middels een vernietigingscontract. Voor Liberty Tire is de zaak wel reden de interne procedures aan te scherpen, zodat een dergelijk voorval in de toekomst niet meer voor kan komen. Vanaf 6 mei is de nieuwe terugroepactie van start gegaan. Inmiddels zijn 9.612 banden van de markt gehaald. 2.310 banden zijn nog niet gevonden.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.