groene band, continental, natuurlijk materiaal

Continental werkt aan ontwikkeling ‘groene’ band

De Duitse bandenfabrikant Continental werkt aan de ontwikkeling van een groene band. Een speciaal team is bezig met de ontwikkeling van banden uit hernieuwbare materialen en slechts een klein aandeel fossiele materialen. Dat heeft Continental laten weten.

Deze banden worden gemaakt uit koolzaadolie als vervanging van fossiele olie. Ook wordt polyester vervangen door rayon. De rayon geldt als versteviging van het karkas van de band. Bij de banden wordt bovendien zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled rubber in plaats van natuurlijk of synthetisch rubber.

Groene band

Volgens Dr. Boris Mergell, Hoofd van de afdeling Material & Process Engineering, is de ontwikkeling van een dergelijke groene band echter geen gemakkelijke operatie. De alternatieve materialen moeten voldoen aan de kwaliteitseisen die Continental hanteert voor de banden.

In veel gevallen hebben de alternatieven nog een negatieve invloed op de rolweerstand van de band of zelfs het remvermogen. Een bijkomend probleem is dat voor de vervanging van fossiele stoffen vaak landbouwareaal gebruikt wordt om de alternatieve stoffen te maken. Dit areaal kan echter ook nodig zijn voor de productie van voedingsmiddelen.

Rubber

Continental ziet wel oplossingen voor het probleem met het landbouwareaal. Zo kan een rubberextractie uit een paardenbloem een aardig alternatief zijn voor rubber uit bomen. Paardenbloemen groeien overal, waaronder op braakliggende terreinen, waardoor er geen problemen zijn met concurrentie rond landbouwareaal.

De band kan nog milieuvriendelijker gemaakt worden door in plaats van roetzwart het zuur silica te gebruiken om de band te maken. Zo kan 20% van de band ‘natuurlijker’ worden gemaakt. Ook weekmakers en harsproducten kunnen mogelijk gebruikt worden bij de bandenproductie in de toekomst.

Groene band

Volgens Dr. Mergell kan het overigens nog wel een tijdje duren voordat er een echt groene band op de markt verschijnt. De ontwikkeling van de band zal zeker nog een jaar of vijf op zich laten wachten. Continental maakt nu banden die voor 45% gemaakt zijn uit niet-oliegebaseerde materialen.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.