winterbanden,diefstal

Meerderheid tegen wettelijke verplichting winterbanden

Verzekeraars en belangenorganisaties als ANWB en VVN zijn tegen een verplichting om winterbanden te monteren zoals in sommige Europese landen het geval is. De bewustwording over nut en noodzaak neemt volgens hen met elke sneeuwbui toe. Wel wordt het gebruik van winterbanden sterk aanbevolen door de organisaties.

Daarnaast is handhaving een onmogelijke taak, aldus ANWB en VVN. ”’Wie gaat die wet handhaven dan?”, vraagt Markus van Tol van de ANWB. ”De politie staat daar zeker niet om te springen”‘zegt hij tegen NU.nl.

Verzekeraars

Het Verbond van Verzekeraars, die op dagen met sneeuwval twee miljoen euro extra aan schade moet uitkeren, is eveneens terughoudend. De verzekeraars vinden een wettelijke verplichting ‘een vergaande en voor de consument kostbare maatregel’. Een set winterbanden kost al gauw tussen de €600 en €800, aldus de ANWB.

Zelfs de brancheorganisatie BOVAG, wier leden groot zakelijk voordeel hebben bij een wettelijke plicht, is geen voorstander van een winterbandenwet. ”We denken niet alleen maar in geld, maar ook in bewustwording over de veiligheid van winterbanden”, zegt Paul de Waal namens de BOVAG.

Volgens De Waal beseffen steeds meer automobilisten dat. Veertig procent van het Nederlandse wagenpark rijdt al op zacht rubber, dat zijn 3,2 miljoen personenauto’s. Zestig procent van de leaserijders heeft winterbanden gemonteerd, een ruime meerderheid dus.

Bewustwording

De tijd zal zijn werk doen, verwacht de BOVAG. ”In 1998 waren er nog maar 85.000 automobilisten met winterbanden onder de auto. Zij werden voor gek verklaard”, zegt De Waal.
”Vijftien jaar later raken automobilisten met winterbanden langzamerhand in de meerderheid en ben je in feite gek als je ze niet hebt. Winters als deze helpen om die bewustwording te laten groeien.”

Consumenten zijn evenmin voorstander van een winterbandenwet, zo blijkt uit een enquête van verzekeraar Allsecur aan het begin van de huidige winter. Van 5000 ondervraagde automobilisten is slechts 31 procent voor een wettelijke verplichting. 52 procent is tegen.

Geen verschil

Leaseplan Nederland, die ruim 75.000 auto’s uit een wagenpark van 120.000 (65procent) op winterbanden heeft staan, zegt nog nauwelijks effect op de schade te kunnen zien. Zakelijke rijders mét winterbanden rijden net zo veel schade als klanten op zomerbanden, constateert Erik Staat van Leaseplan.
”Winterbanden zouden veiliger moeten zijn en tot minder schade moeten bijdragen, maar in de praktijk merken we daar niets van’’, aldus Staat. Volgens hem overschatten zakelijke veelrijders de mogelijkheden van de winterbanden. ”Je moet natuurlijk wel je rijgedrag aanpassen.”

 

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.